Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 803. hafta eylemini Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Bu haftaki eylemde, 29 Haziran 1992’de dışarıdan liseyi bitirme sınavı için Silvan’dan Diyarbakır’a giden ve geri döndüğü sırada kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce arkadan silahla katledilen Ramazan Yüce’nin faillerinden hukuksal açıdan hesap sorularak adaletin yerine getirilmesi istendi. Eylemde ilk söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, 29 Haziran’ın Şeyh Said’in katledildiği gün olduğuna dikkat çekerek, kaybedilen mezarının açıklanmasını istedi.

İHD Diyarbakır Şube üyesi Fırat Akdeniz basın metnini okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 639. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Yöneticisi Sinan İslam Gegin 10 Temmuz 1993 tarihinde Batman 19 Mayıs Mahallesi’nde kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 27 yaşındaki Aydın Ay’ın akıbetini sordu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Yüksekova’daki Sanat Sokağı’nda 129. hafta eylemini gerçekleştirdi. İHD Hakkari Şube Sekreteri Pınar Şen Zengin 7 Haziran 1994 yılında katledilen Mehmet Sıddık Baysal’ın akıbeti soran basın metnini okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Konak Eski Sümerbank önünde düzenlediği eylemde İzmir Şakran Hapishanesi’nde tutulan İbrahim Tekin’in serbest bırakılmasını istedi. Eylemde basın metnini İHD İzmir Şubesi Hapishane K0misyonu üyesi Ahmet Çiçek okudu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 512. hafta eylemini İHD Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde açıklamayı yapan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Fırat Nebioğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.