Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltına kaybedilenler için adalet arandı. Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 810. hafta eylemini Bağlar Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenledi.

Eylemde ilk söz alan İHD Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, insan hakları savunucusu Tarık Ziya Ekinci’yi anarak, başsağlığı diledi.

Ardından İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman, Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Hurê köyünde 15 Ağustos 1994’te gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay için adalet istedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 646. hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi.

Bu haftaki eylemde Ağustos 1994’te, Batman merkeze bağlı Zorava köyündeki evinden gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik’in akıbetleri soruldu. Şube yöneticisi Rezan Baytar’ın yaptığı açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları ise 136. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Gözaltında kaybedilen Abdülmecit Baskın’ın oğlu Eren Baskın tarafından yapılan açıklamada 2006 yılında katledilen İslam Terkoğlu için adalet istedi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi üyeleri eylemini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Bahadır Altan, 10 Ağustos 2004'te kaybedilen İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği öğrencisi Tolga Baykal Ceylan için adalet isteyen açıklamayı okudu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 519. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 11 Ağustos'ta Hakkari Yüksekova’daki evinden gözaltına alındığı sırada kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan ve tedavisi tamamlanmadan 12 Ağustos’ta Van F Tipi Kapalı Hapishanesi’ne gönderilen 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi’nin serbest bırakılması istendi. Eylemde basın metnini İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.