Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 814. hafta eylemini Bağlar’da bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Bu haftaki eylemde 12 Eylül 1995 tarihinde Diyarbakır’da gözaltında kaybedilen Mehmet Zafer Demirkıran'ın akıbeti soruldu. 

Eylemde İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ömer Saman’ın konuşmasının ardından Mehmet Zafer Demirkıran’ın kardeşi Sabahattin Demirkıran söz alarak kardeşi ve kardeşinin katledilme sürecinde yaşananları anlattı. Açıklamayı İHD Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi yaptıktan sonra oturma eylemine geçildi. 

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 650. hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Bu haftaki eylemde Diyarbakır Hani ilçesine bağlı Hurê köyünde 15 Ağustos 1994’te gözaltında alındıktan sonra kaybedilen İbrahim Kartay için adalet talep edildi. Eylemde basın metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 140. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Yüksekova’ya bağlı Yeşildere Mahallesi’nde 18 Nisan 1992 yılında Yüksekova Komando Taburundan askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 10 yaşındaki Metin Kıratlı’nın failleri soruldu. Eylemde basın metnini İHD Hakkari Şube yöneticisi Ozan Akbaş okudu. Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi üyleri eylemlerini Konak ilçesindeki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Caner Canlı, 12 Eylül 1994'te Ankara Dikmen'de gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Kenan Bilgin’in akıbetini sordu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 523. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Basın metnini İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen’in okuduğu eylemde Van F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsaklardan Ömer Kaya'nın serbest bırakılması istendi.