Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi, Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ağustos 2024
  • 19:50

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 809. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenledi. Bu haftaki eylemde Kars Digor’da 14 Ağustos 1993’te koruculuk dayatması, gıda ambargosu ve ev baskınlarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe açılan ateş sonucu katledilen 6'sı çocuk, 17 kişinin failleri soruldu.

Eylemde basın metnini İHD Yönetim Kurulu üyesi Berfin Elçi okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 645. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı gerçekleştirdi. Eylemde, 15 Ağustos 1999’da Hakkari Çukurca’da kaçırılan ve bir daha haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in akıbeti soruldu.

Eylemde basın metnini İHD üyesi Avukat Sinan İslam Gegin okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 135. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Abdullah Kançi için adalet talep eden açıklamayı İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz yaptı. Açıklamadan sonra oturma eylemi yapıldı. Eylemin ardından İHD Hakkari Şubesi sosyal medya hesabından görüntülerle birlikte şu mesajı paylaştı:

“135. Haftamızda 1994 yılında Yüksekova’nın Dağlıca bölgesinde katlediledilen Abdullah Kançi için biraraya geldik. Abdullah Kançi ve tüm kayıplar için adalet atamaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

@CmrtesiAnneleri

 @ihdgenelmerkez”

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 518. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı.

Bu hafta eylemde Edirne L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Fadime Çelebi’nin serbest bırakılması istendi.

Eylemde basın metnini İHD Mekezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.

İHD İzmir Şubesi üyeleri ise Konak Eski Sümerbank önünde eylem gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Burdur Yüksek Güvenlikli Hapishane’de tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Zeki Karataş’ın serbest bırakılması istendi.