651. F Oturması: İsmail Tüzün serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 651. hafta F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2024
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 651. hafta F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tüzün’ün serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Derneğimize gelen başvurularda belirtilen ve basına yansıyan hak ihlallerinin çoğunlukla,  politik nedenlerle hapiste tutulan ve ‘politik mahpus’ olarak tanımlanan mahpusların yaşadıkları ihlaller olmasınınsa iki açık nedeni var. Biri;  ‘politik’ mahpusların maruz kaldığı ayrımcı ve düşmanca diye nitelenecek infaz uygulamalarının yoğunluğu,  diğeri ve daha önemlisi;  bu mahpusların hak arama ve seslerini duyurma çabasının yoğunluğu.  Nitekim, adli suçlar nedeniyle hapiste tutulan ve ‘adli mahpus’ olarak tanımlanan mahpuslara uygulanan hak ihlallerini de yine çoğunlukla ‘politik’ mahpusların anlatımlarından öğreniyoruz. Bu kadarıyla bile özellikle parası olmayan, yoksul ‘adli’ mahpuslara uygulanan hak ihlallerinin yoğunluğu ve mahpuslara yönelik başta gelen hak ihlalinin tedavi hakkına yönelik ihlaller olduğu görülmektedir. Örneğin Kürkçüler Hapishanesi’nde yaklaşık 3 yıldır mahpusların hastaneye götürülmediği söylenmekte ve tedaviye erişimin engellemesinin, özellikle “politik” mahpusları sürece yayarak öldürme politikasının bir sonucu olduğu belirtilmektedir.”

Açıklamanın devamında Tüzün’ün durumu hakkında şunlar söylendi:

“İsmail Tüzün;  ateşli silahla yaralanma nedeniyle vücudunun 13 farklı bölgesinde bulunan şarapnel parçaları  nedeniyle yaşadığı şiddetli ağrılar yanında, uyku apnesi, yumurtalık kisti,  mide ve bağırsak sorunları ve  bu hastalıkları nedeniyle ayrıca beslenme ve yürüme güçlüğü yaşamakta olup,  hapishane koşullarında tedavi ve bakımı sağlanamadığı gibi, günlük ihtiyaçlarının temini için destek ve bakıma ihtiyaç duyduğu halde tek başına tutulmaktadır.”

Kırşehir Hapishanesi’ne girişinde onursuz arama dayatmasını kabul etmediği için darbedilen ve durumu ağırlaşan İsmail Tüzün’ün serbest bırakılması talebiyle tamamlanan açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul