“Üniversite bileşenleri olmadan kampüs taşınamaz!”

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Marmara Üniversitesi kampüsünün taşınmasına ve yeni kampüsün 12 Eylül’de açılmasına yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2024
  • 21:30

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Marmara Üniversitesi kampüsünün taşınmasına ve yeni kampüsün 12 Eylül’de açılmasına yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. 

“Üniversite bileşenleri olmadan ne kampüs taşınabilir ne de açılış yapılabilir!” başlıklı açıklamada 13 Eylül Cuma günü Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi'nin 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim binalarının açılışının öğrencisiz ve personelsiz gerçekleştirileceği belirterek şunlar ifade edildi:

“Bir üniversitenin açılışını simgeleyen bu tür bir törenin, öğrenciler ve üniversitenin asli bileşenleri olmadan yapılmasını kabul edilemez buluyoruz.

Dahası, bu açılışın 12 Eylül darbesinin yıldönümünün hemen ardından yapılması ve kampüsün inşa edildiği alanın Kenan Evren Kışlası olması gibi sembolik anlamlar barındırması manidardır. Üniversiteye yeni taşınan alanın isminin Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi olarak değiştirilmesi, otoriterliğin bir başka göstergesidir. Türkiye'de Üniversiteler üzerinde kurulan siyasi baskıların ve müdahalelerin geldiği noktada, darbe zihniyetinin bir başka tezahürü ile karşı karşıyayız. Bu baskı, sadece fiziksel mekanlar üzerindeki tahakkümle sınırlı kalmamış, aynı zamanda akademik özgürlükler, bilimsel özerklik ve üniversitelerin demokratik işleyişine de zarar vermiştir.

Üniversite kampüslerinin bir gecede alınan kararlarla taşınması, bölümlerin yine üniversite bileşenlerinin fikirleri alınmadan kapatılması, akademik ve idari personeli hiçe sayarak alınan kararlar 12 Eylül'ün yarattığı YÖK zihniyetinin aynı baskıcı ve anti-demokratik karakterinin bugün de sürdüğünün kanıtıdır.”

Açıklamanın devamında akademisyenlerin, personelin, öğrencilerin yok sayıldığı eğitim modelinin ve bu tür dayatmaların kabul edilemez olduğu vurgulandı.