“Ormanlık vasfından çıkarılması felakettir!”

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Bayraklı’da orman vasfından çıkarılan alan ile ilgili yaptığı açıklamada, alanın imara açılması durumunda geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2024
  • 12:30

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 31.08.2024 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Bayraklı ilçesinde 375 hektar alanın orman dışına çıkarılması ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada son karar ile orman dışına çıkarılan alanın, 1995 yılında Yamanlar’da yaşanan sel neticesinde Laka Deresi Havzasında taşkın ve erozyon kontrolü için Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek orman rejimi içine alınan hazine arazisi içinde yer aldığı belirtildi. Bu süreçte TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından alandaki erozyon kontrolü çalışmalarının sel önleyici fonksiyonu görmezden gelindiği izin verilecek yapılaşma ile bir felaketin yaralarını sarmaya çalışılırken bir başka felakete zemin hazırlanacağı ifade edilmişti.

Yürürlükte bulunan plan kararları, koruma statüleri ve alana dikilerek yetiştirilmiş ağaç dokusu düşünüldüğünde, bahse konu alanın imara açılması durumunda geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağına dikkat çekilmişti. Sonraki süreçte alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölge yerleşime açıldı ve konutlar inşa edildi. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yaptığı açıklamada bu alanda daha önce belirtilen risklerin geçerliliğini koruduğuna dikkat çekti. Laka Dere Havzası’nın bir sel havzası olduğu ve İzmir’i koruyan “Yeşil Kuşak” kapsamında bulunduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan bilimsel çalışmalarda bu alanın betonlaştırılması halinde farklı yüksek yağış miktarlarına göre alanda yüzeysel akışa geçecek su miktarı şehrin düzlük arazi olan bölümlerine ek yağış yükü getirecek ve kapasite aşımı oluşturacaktır.”

Açıklamanın devamında Anayasaya aykırı olan Kanun maddesine bağlı düzenlemelerle birlikte her yıl binlerce hektar orman alanının orman alanları dışına çıkarıldığına dikkat çekilerek ağaçları kesilmiş bile olsa alanın orman vasfını kaybetmeyeceğini tekrar ormanlık alana dönüştürebileceği ifade edildi. Vasfını yitirmiş bile olsa söz konusu alanları yerleşime açmak yerine niteliğini yeniden kazandırmak için gerekli çalışmaların yapılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Geleceğe bırakacağımız miras ile anılacağımızı hatırlatarak biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hizmetleri ile yaşam kaynağımız olan ormanlarımızı korumak için ilgili idarelere ve tüm paydaşlarımıza sorumluluklarını tekrar hatırlıyor, kamuoyu vicdanında kabul görmeyen bu kararların gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”