Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara ve İzmir’de hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2024
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlar 805. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta, Diyarbakır'da 2 Temmuz 1994'te gözaltında kaybedilen Dr. Recai Aydın'ın failleri soruldu.

Eylemde İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus konuştuktan sonra basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Berfin Elçi okudu. Konuşmaların ardından 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 641. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledi. Bu hafta, Mardin Derik Kocatepe köyünde 7 Temmuz 1996 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsa Efe’nin akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Batman Şube Yöneticisi Melek Atalay okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 131. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta 20 Mayıs 1993 yılında işkence edilerek gözaltına alınıp kaybedilen ve cenazesi 7 Haziran 1993 yılında bulunan Resul Ercan’ın failleri soruldu. Basın metnini İHD Hakkari Şubesi Sekreteri Pınar Zengin okudu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 514. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde düzenledi. Bu hafta düzenlenen eylemde Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutsak Leyla Aygün’ün serbest bırakılması istendi. Basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Nuray Çevirmen okudu.

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu eylemini  Konak Eski Sümebank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın  serbest bırakılması istendi. Basın metninin Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD yöneticisi  Vetha Aydın Yüksel okudu.