Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, Hakkari ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara’da ise hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2024
  • 21:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları eylemlerinin 808. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta, Muş’ta 5 Ağustos 1993 tarihinde katledilen Muhyettin Taştekin’in failleri sorularak, adalet talep edildi. Eylemde Kürtçe konuşan İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Tahir Saçaklı Şengal’de gerçekleşen Ezidi soykırımında katledilenleri andı. Ardından basın metnini İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu okudu.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 644. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta 9 Ağustos 1994’te Batman Aydınlık Mahallesi’ndeki birkaç kişi tarafından kaçırılan ve bir daha haber alınamayan Resul Saçan’ın akıbeti soruldu.

Basın metnini İHD Batman Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 134. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Yüksekova’da 26 Nisan 2000 yılında oyun oynadığı esnada bomba patlaması sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Sibel Şedal’ın akıbeti soruldu.

Açıklamanın ardından Şedal şahsında hayatını kaybeden tüm faili meçhuller için oturma eylemi gerçekleştirildi.

İHD İzmir Şubesi üyeleri eylemlerini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Caner Canlı tarafından yapılan açıklamada bu hafta 1993 yılında katledilen Özgür Gündem gazetesi Bitlis muhabiri Ferhat Tepe için adalet istendi.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 517. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan ağır hasta tutsak Mustafa Aytaç’ın serbest bırakılması istendi. Basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu. Çevirmen’in ardından konuşan DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ ağır hasta mahpusların serbest bırakılmamasının cinayet teşebbüsü olduğunu vurguladı.