Hasandin Yaylası’nda madene tepki

Hasandin Yaylası'nda yapılması planlanan madene karşı tepki gösteren yöre halkı “Şirketler, devletten güç alıyor. Ama biz direnmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Eylül 2024
  • 08:00

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda planlanan ve 6 mahalle ile yüzlerce mezrayı olumsuz etkileyecek olan maden projesine karşı tepkiler sürüyor. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, konuyu Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte yargıya taşıyan bölge halkı maden projesini hayata geçirmemekte kararlı.

Yılın üç ayı Hasandin Yaylası’nda hayvancılık yapan Cengiz Yıldırım şunları söyledi: 

“Planlanan madenden sadece Hasandin değil tüm Kulp zarar görecek. Mahalleliler göç etmek zorunda kalacak. Şimdiye kadar elimizi taşın altına koyuyorduk bundan sonra Hasandin için başımızı koymamız gerekiyor. Çünkü bütün Kulp geçimini Hasandin’den karşılıyor. Torağına sahip çıkmayan bizden değildir. Kirli ellerini üzerimizden çeksinler” 

Devletin zenginin yanında olup fakiri ezdiğini ifade eden Mehmet Nevzat Can ise şunları ifade etti: 

“Bu madeni yapabilmek için 4-5 yıldır bizimle uğraşıyorlar. Ama bu madenin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Hasandin hayvanlarımızı otlattığımız yer, geçimimizi sağladığımız yayla. Madenin hayata geçirilmemesi için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Madenle birlikte Kulp’ta göç de başlar” 

Madenin eko sisteme vereceği zararlara dikkati çeken Hikmet Yıldırım, bölgedeki bitki çeşitliliğinin yok olacağını söyledi. 

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Hasandin’de yaşamın yok olacağını vurgulayan Muhammed Can Yakut ise şunları vurguladı: 

“Hasandin’de tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Kimseye peşkeş etmeyiz. 6 ay boyunca gelirimiz buradan geliyor. Maden çıkarabilmeleri için bizi öldürmeleri gerekir. Biliyoruz ki madenle birlikte suyumuz, doğamız ve dağlarımız yok olacak. Burada yaşam kalmaz. Şirketler, devletten güç alarak maden çalışması yapıyor. Devlette bundan çıkarı olduğu için müsaade ediyor. Ama biz direnmekten vazgeçmeyeceğiz.”