Cumartesi Anneleri Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 873. haftasında Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Aralık 2021
  • 13:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri sosyal medyadan gerçekleştirdikleri eylemlerinin 873. haftasında Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu.

Saat 12.00’de canlı yayın ile gerçekleştirilen eylemde Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın sunumuyla Nihat Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan ve kızı Nejbir Aydoğan konuştu. Basın metnini ise Cumartesi İnsanı Canan Korkmaz okudu.

“Mezarsızlar...”

Gözaltında kaybedilenler için adalet katillerin cezasızlık zırhıyla korunmasıyla engellenirken, kayıpların akıbeti bilinmediğini ve mezarsızdık olarak gerçekleştiğini vurgulayan Korkmaz, buna bir örnek olan Nihat Aydoğan hakkında şunları söyledi:

“39 yaşındaki Nihat Aydoğan Midyat/ Doğançay köyünde yaşıyordu. Ağır insan hakları ihlallerinin sistematik bir hal aldığı 90’lı yılların kanlı ve karanlık günleriydi. Korucu olmak istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı. Daha önce gözaltına alınıp ağır işkence gördükten sonra serbest bırakılan Nihat Aydoğan da güvenlik güçlerinin tehdidi altındaydı.

30 Kasım 1994 sabahı erken saatlerde Aydoğan ailesinin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Ağır biçimde darp edilen Nihat Aydoğan elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu’na, oradan da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürüldü.”

“Resmi makamın” yalanları

“Resmi makamlar Nihat Aydoğan'ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak Aydoğan eve gelmedi. Bunun üzerine eşi bir arzuhalciye yazdırdığı dilekçe ile savcılığa başvurdu. Savcı kendisine ‘Eşin dağa gitmiştir, bir daha da bu kapıya gelme’ dedi. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı.”

Aydoğan ailesinin öldüyse mezarı nerede sorusunun yanıtsız, adalet başvurularının sonuçsuz kaldığını belirten Korkmaz birkez daha adalet aramaktan ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini şu ifadelerle dile getirdi:

“Kaç yıl geçerse geçsin; Nihat Aydoğan için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 174 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul