BDSP’den İstanbul Anadolu yakasında 15-16 Haziran pikniği

İşçiler, emekçiler, gençlik, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) tarafından İstanbul Anadolu yakasında düzenlenen 15-16 Haziran pikniğinde buluştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Haziran 2019
  • 22:00

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümünde Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) olarak İstanbul Anadolu yakasında piknik gerçekleştirildi. Piknikte ilk olarak kolektif emeğin ürünü olan ortak kahvaltı yapıldı. Ardından kısa bir aranın ardından etkinliğe geçildi.

Etkinlikte ilk olarak 15-16 Haziran’da hayatını kaybedenler ve tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından etkinliğin forum kısmına geçildi. Forum bölümünde ilk olarak BDSP konuşması yapıldı. Konuşmada öncelikle emperyalist kapitalist sistemin yaklaşık 40 yıldır yaşadığı ekonomik ve siyasal krizine değinildi. Yaşanan bu krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmek istendiği ve bunun için tüm dünyada baskıların arttığına ve gerici politikaların hayata geçirildiğine dikkat çekildi.

Sonrasında dünyadaki savaş ve saldırganlık politikalarından örnekler verilerek Türkiye’de yaşanmakta olan gerici ve baskıcı rejime değinildi. Gerici iktidarların, bu kriz ortamında tüm dünyada sermaye sınıfının ihtiyacı olduğu ve Türkiye’deki dinci gerici AKP iktidarının bu ihtiyaçtan doğduğu anlatıldı. Ardından, işçi ve emekçilere AKP eliyle dayatılan gerici uygulamalar teşhir edildi.

Devamında ise İstanbul’da 23 Haziran’da yapılacak olan seçimler üzerinden yaşanan siyasal tablo üzerinde durularak seçimlerin işçi ve emekçilerin sorunlarına çözüm olmayacağı ifade edildi. Bir tarafta tüm baskı ve faşizan uygulamaların gerçekleştiricisi AKP adayı, bir tarafta ise düzen muhalefetinin adayı olduğu, ikisinin de sömürü politikalarının sözcüsü olduğu söylendi. Bu adaylardan asla bir beklenti içine girilmemesi, gerçek çözümün işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi olduğu vurgulandı.

Eğitimin gericiliğinden, kadın işçilerin yaşadığı sorunlara, kamu emekçilerinin sorunlarından sendikal bürokrasiye pek çok konu tartışıldı. Bir kadın işçi, gerçek kurtuluşun devrimde, sosyalizmde olduğunu vurguladı. Başta kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesi olmak üzere, sosyal yıkım saldırılarına, emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı fiili-meşru mücadele vurgusu yapıldı. 15-16 Haziran direnişinin üzerinden 49 yıl geçmesine rağmen yol gösterdiğine değinildi.

Forumun ardından şiir ve müzik dinletisi yapıldı. Halaylar, türkülerle devam piknik programında yine kolektif olarak oyunlar oynandı. Başından sonuna kadar büyük bir coşku içinde geçen program çekilen halayların ardından mücadele çağrısıyla bitirildi.

Liseli gençlik forumu: “Yeni dönem mücadele ve örgütlenme yılımız olacak!”

Piknik programında bir araya gelen liseliler forum gerçekleştirdi. Eğitimin gericileşmesi, sınav ve ders geçme sistemi tartışıldı. Kapitalist sistemde eğitimin ne anlama geldiği üzerine sohbet edildi. Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitimin sosyalizmde mümkün olacağı üzerinde duruldu. Foruma katılan liseliler yapılan canlı tartışmaların ardından yeni dönemin örgütlenme ve mücadele yılı olacağını vurguladılar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye