Basel’de kitlesel iklim yürüyüşü

Fridays for Future (FFF) hareketinin çağrısıyla ve “Kara Cuma yerine Yeşil Cuma” şiarıyla Basel’de yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Kasım 2019
  • 19:13

Dünya iklim grevi ve yürüyüşü son olarak 20 Eylül’de dünya çapında bir buçuk milyon kişinin katılımıyla gerçekleşmişti. Aralık ayının ilk haftasında Madrid’de gerçekleşecek olan dünya iklim konferansı öncesi 29 Kasım’da daha iyi bir iklim politikası talebiyle dünya çapında yeni bir iklim grevi-yürüyüşü çağrısı yapıldı.

Fridays for Future (FFF) hareketinin çağrısıyla ve “Kara Cuma yerine Yeşil Cuma” şiarıyla gerçekleşen yürüyüşlerden biri de Basel’de gerçekleşti. Saat 13.00’te Basel’in Theaterplatz meydanında bir araya gelen gençlik kitlesi burada yapılan konuşmaların ardında yürüyüşe başladı. Kentin en kalabalık ve canlı caddesi olan Freistrasse’de devam eden yürüyüş korteji Basel parlamentosu önüne geldiğinde oturma eylemi yapıldı. Ağırlığını gençlerin ve öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişiden oluşan kitle, parlamento önünde, “Parlamento halen uyuyor musun? Grevdeyiz, sesimizi duyuyor musun?” ve “Biz buradayız, biz güçlüyüz, çünkü geleceğimiz çalınıyor” şiarları coşkuyla atıldı. Buna Çav Bella marşı eşlik etti. Burada da bir konuşma yapılarak tekeller ve bankalar teşhir edildi.

Yürüyüş boyunca “Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Politikanıza yanıtımız, okullarda, üniversitelerde ve fabrikalarda grevdir!”, “Krizin ve savaşın arkasında sermaye var, sermayeye karşı mücadelemiz her yerde!”, “Devrim, devrim, devrim!” ve “A anti anti kapitalista” gibi sloganlar coşkuyla atıldı ve tüketim çılgınlığı teşhir edildi. Daha önceki yürüyüşlerde genellikle küçük sol gençlik gruplarıyla sınırlı kalan anti kapitalist şiarların ve devrimci marşların 20 Eylül yürüyüşünde ve şimdi kitlenin hemen tümü tarafından sahiplenilmesi dikkate değer bir konu olarak öne çıkıyor.

Bunu tamamlayan dikkate değer bir başka gelişme de yaygın olmasa da sosyalizme ait sembollerin (orak çekiç, kızıl bayraklar) sorun oluşturmaması. Önceleri bunların kullanılmasına müsaade edilmiyordu.    

Kentin en kalabalık caddelerinden geçen ve baştan sona kadar çok coşkulu olan yürüyüş sonrasında, miting alanındaki konuşmalarla eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / Basel