İşçi sınıfı ve emekçilere sefalet ve yoksulluk reva gören, sermayeye ise tam hizmet sunan AKP iktidarı, meclis başkanlığına yeni kanun teklifi getirdi. Teklifte; şirket borçlarının yapılandırılması, Merkez Bankası’nın “ihtiyat akçesi”ne el konulması, ülkeye kayıtdışı para girişinin önünü açan “varlık barışı”nın 6 ay uzatılması gibi düzenlemeler yer alıyor.
“Sermayeye teşvikler de olacak”
TBMM Başkanlığı’na sundukları kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş düzenlemeler hakkında bilgi verdi. “Varlık barışı” uygulamasının 31 Aralık 2019’a kadar uzatılacağını söyleyen Muş, sermayenin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme hakkında şunları söyledi:
“Geçmiş dönemlerde 'İstanbul yaklaşımı' olarak uygulanan bir sistem kurulmasını öngörüyoruz. Şirketlerin, 2 yıl içinde, kanunda belirtilen şartlar ve çerçeveler kapsamında müracaat etmeleri halinde belli başlı bazı teşviklerimiz de olacak ve bunların borçları bankalar tarafından yapılandırılacaktır. Burada bir çerçeve anlaşması ortaya konacak.”
“Yedek akçe”nin oranı düşürülecek
Merkez Bankası’nın “ihtiyat akçesi”ne göz koyan iktidarın bu doğrultuda yapmak istediği düzenlemeyi de aktaran Muş şöyle konuştu:
“Yedek akçenin, kanunda belirtilen düşüşler yapıldıktan sonra yüzde 10 olarak ayrılmasını teklif ediyoruz. Zorunlu karşılıklarla ilgili yalnızca pasif tarafına değil, aktif tarafına da bakmak suretiyle bu karşılıkların belirlenmesiyle ilgili Merkez Bankasına bazı yetkiler vermeyi teklif ediyoruz.”
Kanun teklifinde ayrıca, yurtdışına çıkış harcının 15 liradan 50 liraya çıkarılması, yurtdışından alınan telefonların 250 lira yatırılarak sisteme entegre edilmesi düzenlemelerinin yer aldığı öğrenildi.