İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından dernek binası önünde bugün gerçekleştirilen 379. F Oturması eyleminde basın açıklamasını Mehmet Acettin okudu.
Açıklamada ilk olarak tecrite karşı açlık grevini sonlandıran tutsakların tedavilerinin gerektiği gibi yapılmamasına tepki gösterilerek hem iktidarın bu düşmanca tavrı hem de buna ortak olan hekimlerin tutumu kınandı.
Ayrıca 80 yaşındaki yüzde 87 engelli raporu bulunan Mehmet Emin Özkan isimli tutsağa 4 yıl önce bu raporu veren Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nin şimdi ise bu raporu “yüzde sıfır” olarak değiştirerek “hapishanede kalabilir” raporu vermesi de teşhir edildi.
Açık kalp ameliyatı geçirdi, yüzde 43 engelli
Açıklamanın devamında ise Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta mahpus Hasan Alkış’ın durumuna ilişkin bilgi verildi.
Açık kalp ameliyatı geçiren Alkış’ın hâlâ kalp yetmezliği sorunu yaşadığı belirtilerek şu bilgiler paylaşıldı: “Aynı zamanda Hipertansiyon hastasıdır ve bunun için günlük ilaçlar kullanıyor. Alkış ayrıca Behçet Hastasıdır; eklemlerine, sol gözüne ve damarlarına atıp tahribat yaratmıştır. Aynı zamanda iki defa felç geçirmiştir. Uzun bir tedavi süreci geçirmiş, kol ve bacaklardaki tutulma, hissizlik kısmen giderilmiş ancak sol yanı hala güçsüz ve sık sık uyuşmaktadır.
Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve Behçet hastalığı olan Alkış’a 30.06.2015 tarihinde Ankara Numune hastanesi tarafından %43 engelli olduğuna dair rapor verilmiştir.
Kardiyoloji, Ramatoloji, Göz ve Nöroloji bölümlerine altı ayda bir kontrole gitmektedir. Tedavileri altı ay da bir muayeneye gitmesi gereken Alkış'ın kontrolleri düzenli olarak yapılmıyor.”
Bolu’daki hastanelerde Ramatoloji bölümü olmadığı için Alkış’ın Ankara’ya götürüldüğü belirtildi. Alkış’ın İHD’ye gönderdiği mektupta ise 10 ay aradan sonra Bolu Devlet Hastanesi Dâhiliye bölümüne götürüldüğünü ifade ettiği aktarıldı. Hastanenin “Açık kalp ameliyatı olmuş, Yüksek Tansiyon hastası, Behçet Beyin damarlarını tıkamış, gözüne, cilt ve eklemlerine yayılmış, ağır seyrediyor. Dâhiliye olarak bizim takip edeceğimiz bir hasta değil, mutlaka bir Ramatoloji polikliniğinde takip ve tedavi edilmeli. Ya kontrol, takip ve tedavisi il dışında Ramatoloji olan bir yere götürülmeli ya da Ramatoloji Bölümü olan bir ildeki hapishanede tutulmalı” dediği belirtildi.
Hastanenin bu tutumu sayesinde Alkış’ın Ankara’ya kontrole götürüldüğü ancak 6 ayda bir düzenli kontrol edilmesi gerektiği için Alkış’ın Ramatoloji bölümünün olduğu bir ile sevk edilmesi gerektiği söylendi.
Açıklama Hasan Alkış ve tüm hasta mahpusların tedavileri için serbest bırakılması talebiyle sona erdi.
Eylemde; “Hasan Alkış serbest bırakılsın!”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!”, “Tedavi haktır engellenemez!” sloganları atıldı.