Yemen'de Filistin halkıyla dayanışma

Yemen'de yüz binler Filistin halkıyla dayanışma için sokaklara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Kasım 2023
  • 10:50

Yemen’de Filistin halkıyla dayanışma eylemleri aşılmışın ötesinde bir kitlesellikle gerçekleşiyor. Özellikle başkent Sana’da neredeyse yapılan her eyleme yüz binlerce kişi katılıyor.

10 Kasım Cuma günü Sana, Taiz gibi büyük kentler başta olmak üzere birçok kentte Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenlendi. Bu defaki eylemler her zamankinden de kitlesel gerçekleşti. Sadece başkentteki eyleme yüz binlerce kişi katıldı. Filistin bayrakları taşıyan kitle öfkeyle attıkları sloganlarla İsrail ve ABD’nin Gazze’de işledikleri soykırım suçunu protesto ettiler. Göstericiler aynı içerikte sloganların yazılı olduğu binlerce döviz taşırken göstericilerin bir kısmı ise silah da taşıyordu.

Filistin halkıyla ve direnişiyle dayanışma şiarları yükselten kitleler, savaşa katılmak dahil her türlü dayanışmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Filistin’in kurtuluşunu “Arap ve İslam dünyasının temel davası” olarak nitelendiren Yemenliler, halkları Filistin direnişiyle dayanışmayı yükseltmeye çağırdılar. Gazze’de direnen Filistinlileri, Güney Lübnan’da İsrail ordusuyla çatışan Hizbullah’ı militanlarını ve Amerikan üslerine saldırıya düzenleyen Iraklı direnişçileri selamlayan Yemenliler hem devlet hem halk olarak Filistin halkının yanında olduklarını ifade ettiler.

Husiler önderliğindeki Ensarallah hareketi ile müttefiklerinin Sana’daki yönetimi daha önce savaşta Filistin halkından yana taraf olduğunu ilan etmiş, İsrail’deki belli hedeflere Balistik füze ya da SİHA’larla saldırı düzenlemişti. Yönetimin İsrail’e karşı savaşta Filistin halkından yana tutum almasına destek veren göstericiler, sadece yönetimin ve ordunun değil halkın da Filistin direnişinden yana olduğunu vurguladılar.

Sana yönetimi hem açıklamaları ile ABD-İsrail katliamlarını protesto ediyor hem Filistin halkı ile dayanışmayı öne çıkartıyor. İsrail’deki belli hedeflerin Yemen ordusu tarafından vurulması, Sana yönetimiyle Yemen halkının Filistin direnişiyle samimi bir dayanışma içinde olduklarına işaret ediyor.