Yemen’de kitlesel Gazze ile dayanışma eylemi

Yemen'de Cuma günü gerçekleştirilen Gazze ile dayanışma eylemine iki milyon kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Şubat 2024
  • 12:55

Yemen’de her cuma günü “Zafere kadar Gazze ile dayanıma” eylemleri birçok kentte düzenleniyor. Tüm eylemler kitlesel geçerken, başkent Sana’da ise alışılmadık derece kitlesel oluyor. 2 Şubat Cuma günü düzenlenen eylem öncekilerden de kitleseldi. Dev Filistin bayrakları taşıyan, ABD-İsrail-İngiltere karşıtı sloganlar atan kitle, on binlerce de döviz taşıdı. Filistin’le dayanışmayı insani, ahlaki, dini bir görev olarak gördüklerini söyleyen Yemenliler, dayanışma eylemlerinin Gazze zafere ulaşana kadar devam edeceğini ifade ediyorlar. Nitekim aylardan beri her hafta Sana’da düzenlenen eyleme yüzbinler katılıyor.

Amerika’yı “büyük şeytan” olarak niteleyen eylemciler “Gazze yalnız değilsin, bütün Yemenliler seninle!”, “Ey Filistin ey Gazze bütün Yemen sizinle!”, “Çocukları kim öldürüyor, Amerika!”, “Cihad cihad bütün halk buna hazır!”, “Kızıldeniz'de askeri olan, büyük şeytan Amerika!”, “Yeryüzünde zulüm eden, Amerika Büyük Şeytan” gibi sloganlar attı.

Yapılan konuşmalarda Gazze’deki soykırım protesto edilirken, Gazze başta olmak üzere Lübnan ve Irak’taki direnişçiler selamlandı. Birleşmiş Milletler Mültecilere İnsani Yardım Kuruluşu’nu (UNRWA) çökertme girişimleri ve Filistin halkına yapılan insani yardımın askıya alınması kınandı. Konuşmacılar Kızıl Deniz ve Arap Denizlerinde İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerini hedef alan askeri operasyonlar düzenleyen Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne tam destek beyan ettiler.

Al Alam kanalının internet sitesinin haberine göre eylemlere toplam iki milyon kişi katıldı.

***

Sokaklara çıkan halk, Ansarullah hareketi/Husiler liderliğindeki Sana hükümetinin İsrail gemilerinin geçişine izin vermeme kararına tam destek veriyor. ABD-İngiliz savaş koalisyonun Yemen’e saldırması üzerine Yemen ordusunun bu iki emperyalist devletin gemilerini vurması sevinçle karşılanıyor. Emperyalistlere meydan okumanın Yemen halkına bedeller ödeteceği bilinmesine rağmen bu konuda hiçbir tereddüt görünmüyor.

Dünyanın halen en azgın en yıkıcı iki emperyalist gücüne meydan okumak, onların gemilerini vurmak pek aşıldık bir durum değil. Yemen’i işgal etme girişiminde bulunmaları durumunda ise, “Sizi (ABD-İngiltere) Vietnam’ı arayacak duruma düşüreceğiz” mesajı veriliyor. ABD-İngiliz emperyalistleri Kızıl Deniz’e askeri yığınak yapmışken gemilerin vurulmaya devam etmesi, Yemenlilerin kararlarını hayata geçirme konusunda bir tereddüt yaşamadıklarına işaret ediyor. 

8 yıl süren yıkıcı bir savaş ve boğucu bir ambargoya rağmen bu meydan okumanın yükseltilmesi, Yemen’de Ansarullah hareketi, Sana hükümeti, Silahlı Kuvvetler ve halkın Gazze ile dayanışma konusunda kararlı bir tutumda birleşmesi sayesinde mümkün olmaktadır.