İsrail'in Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana birçok Latin Amerika ülkesinde protesto eylemleri yapıldı. Brezilya'da Topraksızlar Hareketi, Meksika'da EZLN, Arjantin'de ise Plaze de Mayo Anneler’nin de bulunduğu toplumsal hareketler Filistin halkıyla dayanışmak için sokaklara döküldü. Siyonistlerce sürdürülen saldırılar ve soykırım protesto edildi, "Bu savaş değil, bu soykırım!" şiarları haykırıldı.
Arjantin’in başkenti Buenos Aires'te sendikaların, insan hakları ve taban örgütlerinin yanı sıra Arap ve Filistinliler geçtiğimiz hafta Kongre Meydanı'nda kitlesel bir miting düzenledi. Amerika21'de yer alan habere göre, mitinge Plaza de Mayo Anneleri’nin kurucularından Nora Cortiñas ve Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Pérez Esquivel de katıldı.
Mitingde 55 örgütün ortak açıklaması okundu. Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalaması nedeniyle her gün duyulmamış sayıda çocuk ve bebeğin öldürüldüğüne, İsrail'in, “uygar” Avrupa'nın, ABD'nin ve Batılı güçlerin gözleri önünde Gazze'deki sivil nüfusu ayrım gözetmeksizin bombalamasına izin verilmesinin anlaşılmaz olduğuna vurgu yapıldı. Savaş suçu teşkil eden "sivillere karşı beyaz fosfor" kullanımı kınandı.
Mitingde yapılan konuşmada, "Bizim adımıza değil!" sloganı atan ve gösteri yapan uluslararası Yahudi cemaati üyelerinin tutumu övüldü ve "Çünkü Siyonizm’in kendilerinin de düşmanı olduğunu ve İsrail tarafından tehdit edildiklerini anlıyorlar” denildi. Onlara “İsrail Devleti tarafından hiçbir şekilde temsil edildiğinizi hissetmeyin”diye seslenildi.
Meksika'da geçtiğimiz hafta 100 toplumsal hareket ve örgütün üyeleri gösteri yaptı. Amerika 21’in haberine göre, eylemlerde göstericiler Başbakan Andrés Manuel López Obrador'a İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesi çağrısında bulundu. Eylemlerde sık sık "Netanyahu faşistsin, teröristsin!", " İsrail'e yönelik yaptırımlar nerede!", "Bu savaş değil, bu soykırım!" gibi sloganlar atıldı.
Bu hafta birçok Meksikalı sendika, Başbakan Obrador'a Bolivya'nın yaptığı gibi İsrail ile diplomatik bağlarını kesmesi çağrısında bulundu. Sendikalar adına yapılan açıklamalarda “Meksika böyle bir vahşete sessiz kalamaz veya gerçekleri görmezden gelemez. Müdahale etmeme politikası ve halkların kendi kaderini tayin etme hakkına saygı, uzun süredir devam eden soykırım ve savaş suçları karşısında sessizlikle eşanlamlı değildir" denildi.
Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (EZLN) eski yardımcı komutanı Marcos, yayınladığı bir bildiride şöyle yazdı: "Gazze'ye düşen her bomba aynı zamanda dünyanın başkentlerine ve metropollerine de düşüyor, henüz bunu anlamadılar. Bu enkazdan yarının savaşının korkusu yükselecek!”
Şili'nin başkentinde de Filistin’le dayanılma eylemleri yapıldı. Hafta sonu aralarında Filistinlilerin de bulunduğu binlerce kişi gösteri yaptı. Eylemlerde yapılan konuşmalarda "Savaşın değil soykırımın yaşandığı Ortadoğu'da yaşanan olayları reddettiğimizi ifade etmek istedik" denildi.
Brezilya Topraksızlar Hareketi (MST) de Gazze halkı ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve Brezilya Hava Kuvvetleri ile iş birliği yaparak Gazze'ye 2 milyon ton gıda gönderdi. MST 100 milyon ton gıda göndermeyi hedefliyor. Yardımların Topraksızlar Hareketi’nin ailelerinin ürettiği pirinç, mısır ürünleri, süt ve şeker olduğu açıklandı. MST "Bugün bombalamalardan ölmeyen Gazze halkının açlıktan, içme suyu eksikliğinden ve yiyecek eksikliğinden ölme riski yüksek" diyerek yardımların Gazze'deki ailelere, özellikle de çocuklara göndereceklerini duyurdu.