Bask bölgesinde dayanışma eylemleri

Bask toplumu Filistin halkına yönelik emperyalist-Siyonist saldırılara karşı öfkesini ve dayanışmasını, Bask Ülkesi'nin uzun yıllardır görmediği yoğunlukta gerçekleştirdiği protesto eylemleri ile ortaya koyuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 12 Kasım 2023
  • 15:30

Bask toplumu Filistin halkına yönelik emperyalist-Siyonist saldırılara karşı öfkesini ve dayanışmasını, Bask Ülkesi'nin uzun yıllardır görmediği yoğunlukta gerçekleştirdiği protesto eylemleri ile ortaya koyuyor.

28 Ekim'de BDS'nin çağrısına uyan on binlerce kişi Bilbo'da gösteri yaptı. Gösteride anti faşist, antiemperyalist sloganlar sıklıkla atıldı. Nehir'den denize kadar “tek devletli çözüm” yönünde çağrılar yapıldı.

Junge Welt’te çıkan habere göre, Filistin’le dayanışma eylemlerinde önemli bir aktör de "Gernika-Filistin" ittifakı. İttifak, Bask Sol Partisi Euskal Herria Bildu (EH Bildu) çevresindeki çok sayıda örgüt, parti, sendika, toplumsal hareket ve tanınmış kişi tarafından destekleniyor. Bu ittifak, 21 Ekim'de Donostia'da (San Sebastián) Filistin ile dayanışmak için gösteri çağrısı yapmıştı ve bu eyleme on binlerce kişi katılmıştı. EH Bildu'nun seçmen tabanı Filistinlilerle dayanışma çağrısında bulunurken, EH Bildu'nun Madrid'deki koalisyon ortakları İsrail'i destekliyor. 

Gençlik örgütü Gazte Koordinadora Sozialista (GKS) da Filistin halkı ile dayanışma çağrısında önemli bir rol oynuyor. GKS'li gençler Hıristiyan Demokrat Parti PNV (Partido Nacionalista Vasco) ve iktidar partisi İspanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (PSOE) parti binalarını boyayarak, savaş destekçilerine tepki gösterdi. Polis gençlerin eylemlerine dönük baskı uyguladı.

Bir diğer kampanya ise CAF şirketine yönelikti. Bask şirketi, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimleri birbirine bağlayacak tramvaylar inşa ediyor. Geçtiğimiz hafta Gernika-Filistin ittifakından aktivistler CAF şirketine ait fabrikaya baskın yaparak vagonların üzerine “Filistin Libre” sloganını yazdı. 

Bask bölgesinde yapılan Filistin’le dayanışma eylemlerin en büyüğü “Gernica-Filistin” ittifakının ülke çapında çağrısını yaptığı “eylem günü”nde gerçekleştirildi. Filistin halkına karşı sürdürülen emperyalist-Siyonist savaşın başlamasından bir ay sonra, Salı günü 100'den fazla şehir ve kasabada gün boyu “Gazze'deki katliamı durdurun! Hemen siyasi çözüm!” şiarlarıyla mitingler düzenlendi.