ABD’de de Filistin halkıyla dayanışma

ABD’nin birçok kentinde Filistin’e destek eylemleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Kasım 2023
  • 15:30

Siyonist İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin halkını hedef alan saldırıları bir ayı geride bıraktı. Saldırılarda Gazze’de bulunan çok sayıda ev, okul, hastane ve mülteci kampı bombalandı. Bunun yanında işgalci yerleşimler başta Batı Şeria’da olmak üzere yüzlerce sivil Filistinliyi katletti. Katliamda yaşamını yitirenlerin sayısı ise on bini geçti. Siyonistlerin Gazze’ye dönük ambargosu Gazze’de hastaneleri dahi işleyemez duruma getirirken bir milyondan fazla Filistinli ilaç, su, yiyecek gibi en temel ihtiyaçlarından dahi mahrum kalmaya devam ediyor.

Dünya çapında birçok ülke de Siyonist saldırıya karşı kitlesel Filistin’e destek eylemleri düzenlendi. Filistin Halkına dönük saldırıların baş sorumlularından olan ABD’de emperyalizmi de New York, Washington, Massachusetts, San Francisco gibi eyalet ve kentlerde ABD’li emekçiler, gençler tarafından protesto edildi. İsrail ile iş bilirliği yapan şirketler, kurumlar, hükümet binaları, üniversite ve liseler protestoların merkezi oldu.

Medya çalışanları İsrail lehine yalan haber ve dezenformasyon ile suçladıkları New York Times gazetesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Washington’da bulunan ABD Dış İşleri Bakanlığı da protestoların bir diğer adresi oldu.

ABD'li yatırım firması BlackRock'un New York'taki genel merkezi de gösterilere sahne oldu. Firmanın "İsrail'e destek verdiği" gerekçesiyle eylemciler kısa süreliğine dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden biri olan BlackRock’un genel merkez binasını işgal etti.

İsrail’e günlük 24 bin silah satan silah şirketi Colt Manufacturing’un Hartford'daki fabrikası önünde de eylemler gerçekleştirildi.

New York ve Boston’da ise liseliler ve üniversiteliler İsrail’in soykırıma varan saldırılarına karşı sokaklardaydı. New York’ta yüzlerce liseli okulları boykot ederek New York Halk Kütüphanesi önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. Eyleme çok sayıda eğitim emekçisi de destek verdi.

Boston ve Massachusetts de ise üniversiteliler eylemdeydi. Boston Üniversitesi’nde öğrenciler ana kampüste üç saatlik bir oturma eylemi yaptı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ise öğrenciler okul içerisinde “soykırım için bilim yok” diyerek eylemler gerçekleştirdiler.

Ayrıca Minnesota Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri de Siyonist saldırganlığa karşı eylemler gerçekleştirdi.