Barış için greve çıkmak!

Alex Favalli’nin Junge Welt gazetesinin 11.11.23 tarihli sayısında yer alan yazısı Kızıl Bayrak tarafından çevrilmiştir.

• 12 Kasım 2023

Alex Favalli-Roma

İtalya: Cenova'daki liman işçileri İsrail'e silah sevkiyatını bloke ettiler. Küresel savaşın tırmanmasına son verilmesi çağrısı…

"Savaş burada başlıyor" slogan altında İtalya'nın Cenova kentindeki liman işçileri cuma sabahı İsrail'e silah sevkiyatını engelledi. "Savaş lojistiğine" karşı düzenlenen protestoya çağrı Otonom Liman İşçileri Kolektifi (CALP) tarafından yapıldı. Aralarında tabandan gelen USB sendikasının ve sol parti ittifakı Unione Popolare'nin çok sayıda üyesinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi eyleme katıldı. Eyleme çok sayıda pasifist öğrenci örgütleri de katıldı. Basın açıklamasında "Düşman evimizde. Savaşa karşı savaş yürütmekteyiz" yönünde açıklama yapıldı.

Unione Popolare'nin bir parçası olan "Potere al Popolo"nun iki eş sözcüsü Giuliano Granato ve Marta Collot cuma günü jW'ye yaptıkları açıklamada şunları söylediler: "Filistinli sendikaların silah sevkiyatını engelleme çağrısına uyarak Cenova liman işçilerine katıldık. Dayanışma kelimelerle sınırlı kalmamalı. Gazze'ye ölüm taşıyan savaş mekanizmalarını bozabilecek girişimler üretmelidir.

CALP, bloke için yaptığı çağrısında limandaki tüm silah ticaretine son verilmesini talep etti ve bölgenin diğer çatışmalar açısından önemine dikkat çekti. İşçi kolektifi, "Ukrayna'da neredeyse iki yıldır iki kapitalist kutup arasında bir savaş sürerken, İsrail devleti Filistinlileri katlederken, nükleer bir savaşın eli kulağındayken, Cenova limanı savaş lojistiği için bir merkez olarak öne çıkmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Cenova limanı gerçekten de Avrupa'nın ve özellikle de Almanya'nın silah sevkiyatı için önemli bir merkez. CALP sözcüsü José Nivoi, normalde sadece yolcu teknelerinin yanaştığı terminalde bile son haftalarda Tunus'a giden askeri kamyonların yüklendiğini açıkladı. Bunlar "muhtemelen göçmenlerin bastırılması içindir".

Cuma gün gerçekleşen protesto özellikle, Cenova limanında düzenli olarak faaliyet gösteren ZIM kargo şirketinin, AB'den yeni savaş malzemeleri getirmek üzere sabah erken saatlerde Cenova'dan İsrail'e hareket edecek olan bir sevkiyatının engellenmesiyle ilgiliydi.

***

Bu hafta Avustralya'nın Sydney kentindeki liman işçileri de benzer bir eylemle İsrailli ZIM şirketine ait bir kargo gemisinin limana yanaşmasını protesto etti. Pazartesi günü Barselona'daki liman işçileri de örgütlenerek "savaş malzemesi taşıyan gemilerin faaliyetlerini" engelleyeceklerini duyurdular. İspanya'dan yapılan açıklamada biz işçiler olarak "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini şiddetle savunuyoruz" denildi. "Sivillerin katledilmesini haklı çıkaracak hiçbir gerekçe" yoktur.

Belçika'da da havaalanı personeli "savaş malzemelerinin yüklenmesi ve boşaltılmasının masum insanların öldürülmesine katkıda bulunduğu" gerekçesiyle birkaç haftadır silah yüklemeyi reddediyor. ABD'de Seattle yakınlarındaki Tacoma limanını geçen hafta bloke eden eylemciler, demirli bir ABD gemisinin İsrail için mühimmat ve silah taşıdığını iddia etti. Gemi birkaç gün önce de San Francisco Körfezi'ndeki Oakland limanında işçiler tarafından durdurulmuştu.

Junge Welt gazetesinin 11.11.23 tarihli sayısından Kızıl Bayrak tarafından çevrilmiştir...