Adana'da 8 Mart

Adana'da Uğur Mumcu Meydanı'nda 8 Mart mitingi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2022
  • 09:44

Adana’da 8 Mart mitingi için Kasım Gülek Köprüsü'nden Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde Adana Platformu’nun “Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, savaşa karşı isyandayız!” pankartı açıldı.

Mitingde basın metnini Pelin Çiçek ve Çağla Cemali okudu. Emperyalistlerin Ukrayna üzerinde kurduğu haksız savaş politikalarını ve işgali kabul etmediklerini ifade eden Pelin Songül Çiçek şunları dedi:

“Mülteci kadınlara yönelik cinsel, fiziksel, psikolojik saldırılara geçit vermeyeceğiz. Kadınların sesinin daha da kısılmasına sebep olan, sorunlarımızı görünmez hale getiren savaş politikalarına son verilsin! Savaşa harcanan bütçe kadınların ve çocukların ihtiyaçları için kullanılsın”

“Seyhan Belediyesi işçilerinin yanındayız”

Farplas’tan Darinda’ya; Sinbo’dan Adkotürk’e; Hugo Boss’tan tekstil atölyelerine, her yerde “eşit işe eşit ücret” diyen, “insanca yaşamak istiyoruz” diye harekete geçen, sendikal hakları için direnen, ek zam talepleri ile iş bırakan, grev alanlarının direnci olan kadınları hatırlatan Çiçek şunları vurguladı:

“Bugün aramızda Seyhan Belediyesi işçileri de var. Yakın zamanda çalışma koşullarını iyileştirmek için bir grev kararı aldılar. Biz kadınlar Seyhan Belediyesi işçilerinin aldıkları grev kararının yanında yer alacak, haklarını alana kadar direnişlerine omuz verecek, bu kararın karşısında duran, grev kırıcılığı yapmaya çalışanların karşısında olacağız. Ülkenin dört bir yanında süren onlarca direnişe, grevlere selam olsun!”

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak isteyenleri cezasız bıraktıkları faillerden, takım elbise giymiş diye uyguladıkları ceza indirimlerinden, çocuk istismarını aklamalarından tanıdıklarını dile getiren Cemali Aysel Tuğluk ve yüzlerce hasta tutsağın hapishanelerde ölüme terk edilmek istendiğini ifade etti.

Cemali şunları vurguladı:

“Kadınların iradesinin önünde kendi kirli/hukuksuz siyasetleriyle durmak istiyorlar. Milletvekili Semra Güzel hakkında yürütülen karalama kampanyasını kınıyoruz. İrademize dokunamazsınız. İçeride ve dışardaki bu dayatmalara karşı ses çıkaracağız, adil bir yaşam için mücadele edeceğiz! Bölgede barış, ülke içinde huzur ve güvenlik; Kürt sorununda barışçıl, adil, demokratik, eşit haklar temelinde çözüm istiyoruz”

Mitingde söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, polis kontrol noktasında pankartları içeri alınmayan LGBTİ bireylerini selamladı. Deniz Poyraz ve Gabriye Gezer’i öldürenin erkek devlet zihniyeti olduğunu dile getirdi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de kadınların her alanda ezildiğini,  istihdamda yer alamadıklarını, merdiven altı atölyelerde ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirterek kadınların toplumsal yaşamdaki yerinin değişmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının yok hükmünde olduğunu ifade eden Şevkin, eşit haklar için kadınlar olarak omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.