İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) Paris'te 8 Mart etkinliği düzenledi.
6 Mart günü gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ile başladı. Ardından 8 Mart’ın tarihi, son dönem artan kadın hareketlerinin dünyadaki süreci ve Türkiye'deki işçi direnişlerinde kadınların öne çıkmasını işleyen sinevizyon gösterimi yapıldı.
Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) adına bir konuşma yapıldı ve “8 Mart militan bir mücadele bayrağıdır” denildi. Konuşmada 8 Mart'ın tarihiyle işçi sınıfının mücadelesine ait olduğu vurgulandı ve şu şekilde bitirildi:
“İşçi ve emekçi kadınları baskı, sömürü ve eşitsizliğin tüm biçimlerinin ve ücretli köleliğin olmadığı, her türlü şiddet ve zorbalığın ortadan kalktığı bir dünya özlemiyle mücadele alanlarını doldurmaya çağırıyoruz.”
PiA konuşması Fransızca olarak da çevrildi.
Kadınlardan deneyimleriyle birlikte mücadele çağrısı
Konuşmanın ardından göçmen kadınların deneyimlerini ve duygularını paylaşmak için serbest kürsüye geçildi. Fransa'da büyümüş Türkiyeli bir kadın, ailesinden ve ilk çalıştığı tekstil atölyesinden başlayarak bir paylaşım yaptı. Konuşmasında sonrasında haksız yere atıldığı Fransız şirketindeki süreci anlatıp birlikte mücadele etmenin öneminden bahsetti.
Başka bir kadın demiryolu işçisi, çalıştığı alandaki şef tacizlerinden ve mobbinginden bahsetti. Sadece birkaç kadının çalıştığı demiryolunda onlarca erkek işçinin desteği ve birlikte çıkılan grev sayesinde şefin tacizlerinden kurtulduğunu anlattı. Grev süreciyle erkek işçilerin de kadın işçilere daha farklı baktığını ifade etti. Mücadele içerisinde kadın erkek birlikte mücadele vurgusunu grev alanda anlam bulduğunu anlattı. Erkek işçilerin de kurtuluşunun kadın işçilerin kurtuluşuna bağlı olduğunu vurguladı.
Alman asıllı bir göçmen konuştu ve sinevizyonun 8 Mart'ın tarihi anlamını çok iyi yansıttığı ifade ederek sözlerine başladı. Kadınların hem de göçmen olduklarında yaşamının ne kadar daha zor olduğundan bahsetti. 8 Mart günü eyleme çağrı ile sözlerini bitirdi.
Ardından bir erkek katılımcı da söz alarak kadınların kurtuluşu açısından Ekim Devrimi'nin önemine vurgu yaptı.
Erkek bir katılımcı şiir okumaya çağrıldı. Clara Zetkin ve Rosa'ları selamlayarak şiir okundu.
Ezgilerle halkların kardeşliği mesajı
Etkinliğin finalinde Grup PİYA eşliğinde Kürt kadınlarının erbane topluluğu sahne aldı. Kürtçe, Türkçe, Ermenice türkü ve marşlar seslendirdiler. Dinleti öncesinde Kürtçe-Fransızca bir konuşma yaparak kadınların mücadelesine vurgu yapıldı. Kadınların da eşlik etmesiyle hep bir ağızdan türküler söylendi.
Kadınlar inisiyatifte bir adım öne çıktı
Etkinlik kadınların emeği ile örgütlendi ve yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinlikte katılımın çoğunluğu kadınlardan oluşuyordu. Ayrıca Alman, Haitili, Fransız farklı halklardan kadınların yan yana gelmesi de etkinliğin enternasyonal havasına güç kattı.
Etkinlik Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) salonunda gerçekleştirildi. Salona Bir-Kar imzalı Fransızca “Cinsel ve sınıfsal sömürüye karşı eşitlik, özgürlük ve sosyalizm!” pankartı asıldı. Ayrıca dünyanın dört bir yanında sömürülen, direnen, savaşan, tutsak düşen kadınları resmeden bir pankart asıldı. Devrimci kadın önderlerin resimleri de salonun çeşitli yerlerine yerleştirildi. Etkinlik salonunun girişinde Bir-Kar standı açılarak Sarı Yelekliler, Greif, Koronavirüs, Ukrayna'daki savaş gibi gündemlere dair bildirilerden broşürlerden örnekler sunuldu. Özellikle Fransız katılımcılardan standa ilgi vardı.
Kızıl Bayrak / Paris