İzmir'de coşkulu 8 Mart eylemi

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları “Haramilerin saltanatını yıkmak için işçi emekçi kadınlar bir adım öne!” şiarıyla İzmir Karşıyaka'da eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Mart 2022
  • 19:34

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları “Haramilerin saltanatını yıkmak için işçi emekçi kadınlar bir adım öne!” şiarıyla İzmir Karşıyaka'da eylem gerçekleştirdi. İşçi-emekçi kadınlar Karşıyaka İzban'da saat 14.00'te toplanmaya başladı. Eylem için gelen kitle kızıl bayrakları ve dövizleriyle alanda yerini alırken, İEKK adına ajitasyon konuşmaları yapılarak 8 Mart'ın tarihçesi, önemi ve güncelliği üzerinden emekçilere eyleme katılım ve mücadele çağrısı yapıldı. Konuşmalarda işçi ve emekçi kadınların her zamankinden daha çok mücadele içinde yer alması gerektiği vurgulandı. 

Ardından 1800'lü yıllardan buyana mücadele yürüten ve ölümsüzleşen işçi-emekçi kadınlar şahsında bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından ise İEKK adına hazırlanan basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında, sermaye sınıfının ve AKP iktidarının işçi ve emekçilere dönük saldırılarına ve gittikçe ağırlaşan sömürü koşullarına değinilirken, buna karşı gelişen sınıf mücadelesine, yükselen kadın hareketine, gençliğin gelecek ve özgürlük mücadelesine vurgu yapıldı. Ayrıca emperyalistlerin hegemonya savaşına değinilerek, bunun işçiler, emekçiler, kadınlar ve çocuklar üzerindeki çok boyutlu yıkımına işaret edildi. 

Tüm bu saldırganlık ve yıkıma karşı tek çıkış yolunun kadınıyla erkeğiyle omuz omuza örgütlü mücadeleden geçtiği vurgulandı. Bu açıdan bugün Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşen ve ön saflarında kadınların yer aldığı işçi direnişlerinin yol gösterici olduğu ifade edildi. 

Yapılan açıklamada son olarak birlik olma çağrısı yapıldı ve “İşçi-emekçi kadınlara baskı, şiddet, yoksulluktan başka bir şey vermeyen sömürü düzenine karşı işçi-emekçi kadınların gerçek kurtuluşu olan sosyalizm mücadelesini büyütelim”denildi. Ardından çalışma yaşamı ve toplumsal yaşamın her alanında kadınlar için elzem olan talepler sıralandı. 

Basın açıklamasının ardından DEV TEKSTİL Genel Başkanı Fatma Alökmen bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında 8 Mart'ın tarihsel anlamı ve güncel çağrısına değinen Alökmen şunları ifade etti: 

“1880’lü yıllardan bu yana kadınlar toplumsal yaşamda ve çalışma yaşamında bir çok hakkı için mücadele etti etmeye de devam ediyor. Maalesef bugün halen işyerlerinde eşit işe eşit ücret almıyoruz, halen kadınların çalıştığı işyerlerinde kreş yok, halen birçok fabrikada kadın işçiler uzun mesai saatleri ve düşük ücretlerle çalışıyorlar, baskıya, mobinge ve tacize uğruyorlar. İşte tam da bu yüzden işçi-emekçi kadınlar bir adım daha öne çıkmalı, mücadele etmeli ve örgütlenmeli. Bu sömürü düzeninden kurtulmanın ve onu yıkmanın yegâne yolu örgütlü mücadeleden geçiyor. Buradan başta kadınlar olmak üzere tüm işçi ve emekçileri örgütlü mücadeleyi büyütmeye çağırıyorum.” 

Eylem sırasında “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Kadın erkek el ele, örgütlü mücadeleye!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Direnen işçiler kazanacak!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!” sloganları atıldı. 

Eylem başladığı andan itibaren kadınların ilgisi yoğundu. Eylemi izleyerek katılan kadınlarla birlikte halaylar çekildi. Mücadele çağrısı ve sloganlar eşliğinde eylem sonlandırıldı. Ayrıca eyleme Dostluk ve Kültür Derneği katılarak destek verdi. 

Kızıl Bayrak / İzmir