Gebze'de işçilerden 8 Mart çağrıları

Gebze'de işçi-emekçiler gazetemiz Kızıl Bayrak aracılığıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile mücadele çağrısı yükselttiler…

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2022
  • 13:33

Gebze’de işçi-emekçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile mücadele çağrısı yükselttiler…

KESK’e bağlı Tüm BEL-SEN Kocaeli Şube yönetiminden, KESK Kadın Meclisi’nden Fadime Gülser: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, benim için, kadınların özgürlüğü, yaşam biçimini, hayatı, dünyayı tanıması, özgür olarak dolaşması anlamına geliyor.

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher: Bu sene 8 Mart krize, yoksulluğa, emek sömürüsüne, kadın düşmanı politikalara karşı kadınların daha güçlü, daha örgütlü bir şekilde alana çıktığı gün olacak. 8 Mart’a kadar tüm kadın örgütleri hep birlikte başlattığımız çalışmalarla, kadınları alanlara, sokaklarda örgütlü bir şekilde bulunmaya, yürümeye çağırıyoruz ve diyoruz ki “Krizi biz yaratmadık, yükünü biz çekmeyeceğiz!” Kazanımlarımıza dönük saldırılarınıza karşı her an alanlarda isyanımızı yükselteceğiz. Ve sokakları bize yasaklayanlara karşı sokakları özgürleştirmek gibi bir iddiamız olduğunu uzun süredir gösteriyoruz. Bugün de yarın da bundan sonra da kadınlar özgür ve eşit bir şekilde yaşama katılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Farplas’tan Betül Oral ve Can Kayhan: Farplas işçileri adına sesleniyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için tüm dayanışma alanlarına kadın-erkek tüm çalışanları davet ediyoruz.

Farplas’tan Nimet Atik: Öncelikle Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart’ı kutluyorum. 8 Mart’ta emekçi kadınları Farplas önüne bekliyorum. Çünkü çalışan, ezilen biz kadınlarız ve biz direnişte olduğumuz için desteklerinizi bekliyorum, teşekkür ediyorum.

Farplas’tan Bilal: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde desteklerinizi Farplas işçilerine bekliyoruz ve hep beraber mücadeleye devam etmek istiyoruz.

Farplas’tan Kadir Gündüz: Merhaba, ben 6,5 yıldır Farplas çalışanıyım. 2020’nin sonuna doğru rehabilitasyon sürecim vardı. Bununla ilgili ikiz kızlarımı rehabilitasyona getirmek zorundaydım. Gündüz vardiyasında çalışamayacaktım. 16.00-00.00 vardiyasında da çalışmamda sıkıntı vardı ilk başlarda. Sonrasında idari işlere dilekçe vermek zorunda kaldım, çünkü kabul etmediler, ettiremedim kendimi. Dediler ki işte sıkıntı yaşarız, Çalışma Bakanlığı sıkıntı yaratıyor vs. Bu şekilde söylemlerle sıkıntı yaşadım ve dilekçe verdim. Yaklaşık 5-6 aylık süreç içinde 00.00-08.00 vardiyasında çalıştım.

Haklarımızı da tam olarak bilmiyorum açıkçası. Sonrasında duydum kreş olması gerektiğini. Bu şekilde mağdur olan çalışan arkadaşlarımıza destek sağlanması gerekiyor. Sağlanmadı. 2020’nin sonunda 2021’in başlarında yöneticim tarafından “Biz sana yardımcı olmaya çalışacağız” dendi. 2022’ye geldiğimizde aynı şekilde muhabbetleri duyunca, dedim geçen sene de aynı şeyleri söylediniz, yardımcı olmadınız.

Benim sürecim sıkıntılı, halen devam ediyorum, devam etmek zorundayım. Çünkü yarın bir gün kızlarım büyüdüğünde, bu sıkıntımın ve bunun bir çözümün olduğunu bildiklerinde, sonra da bana “Baba böyle bir çözüm vardı, bize neden yardımcı olmadın?” dediklerinde, yaşamanın bir anlamı kalmaz o zaman. Açık ve net söyleyeyim, işyerinde şefler bu konuda yardımcı olunacağını söylediler ama olunmadı. Her seferinde “elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, yapacağız edeceğiz” bahaneleri ile geçiştirdiler.

Sonrasında, 2022’in 25 Ocak’ında işten çıkartıldık. Kendisi daha önce çıkarılan bir kadın arkadaştan duydum. Dedi ki, “Çocuğumdan dolayı işten çıkmak istedim ama beni çıkartmadılar. Ben kendi imkanlarımla çıktım. Sonrasında dava açtım, dava sürecini kazandım. Kreş davası açtım, bu işyerinde 100’den fazla kadın arkadaşım çalıştığı için dava açtım. Kreş olması gerektiğini söyledim, davanın da sonucunu kazanmış bulunmaktayım.” Bu şekilde mağdur olan, durumu sıkıntılı olan kadın arkadaşlara buradan söylüyorum, eğer bu şekilde durumunuz varsa idari işlerle birebir görüşün. Teklifiniz kabul olmadığı sürece ihtar çekme şansınız var. Noter huzuruna gidersiniz avukatınızla birlikte, ihtiranızı çekin. Mağdur olmayın, bizleri mağdur ettiler, sizler olmayın.

Son olarak yaşasın kadınların günü diyorum.

Farplas’tan Mesut: Merhaba, Farplas’ta yaklaşık 5 yıldır çalışıyorum. 25 Ocak’ta ben ve yaklaşık 150 arkadaşım bu işyerinden tazminatsız şekilde atıldık. 25. madden atıldık ve şu anda işsizlik maaşı alamıyoruz.

Arkadaşlarla kapının önünde bir aydır eylem yapıyoruz. Kapı önünde direnişteyiz ve direnişimiz devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde de tüm kadın direnişçi arkadaşlarımızı kapı önüne bekleriz ve bize destek olmalarını rica ederiz.

Kadın-erkek birlikte direniyoruz. Az önce kadın arkadaşlarımızın çocukları geldi bu soğukta, bu kar kış kıyamette. Ve kazanan biz olacağız. Biz ve memleketteki tüm işçi arkadaşlarımız, kardeşlerimiz olacak inşallah.

Kızıl Bayrak / Gebze