Taliban Afganistan'da yönetimi ele geçirdi

15 Ağustos günü Taliban güçleri Afganistan'ın başkent Kabil'e girdi, Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve yardımcısı Emrullah Salih ülkeyi terk etti. Gece kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Ağustos 2021
  • 10:30

Taliban güçleri 6 Ağustos’tan bu yana Afganistan’ın pek çok kentini ele geçirdi, 10 günün ardından başkent Kabil’e girdi ve yönetimi ele geçirdi. Taliban’ın önümüzdeki günlerde Afganistan İslam Emirliği’ni ilan etmesi bekleniyor.

Ülkeden kaçmak isteyenler Kabil Havaalanı'na akın ederken, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani de “kan dökülmesini önlemek için” istifa ettiğini ve ülkeden ayrıldığını açıkladı. Sabah saatlerinde Kabil Havalanı'nda ABD askerlerinin ateş açtığı, en az 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

ABD personelinin ülkeden tahliyesi ise sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Taliban'ı ABD personeline müdahale etmesi durumunda 'hızlı ve kararlı bir yanıt' konusunda uyardık” açıklamasında bulundu.

Türkiye ise şimdilik Kabil Büyükelçiliği'ni açık tutma kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Diplomatik misyonlarımızla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.

Afganistan'da Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Rusya ise son yaptığı açıklamada Afganistan’da geçiş hükümetiyle iş birliği yapmaya hazır olduklarını ama henüz Taliban’ı tanımanın söz konusu olmadığı belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi acil toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından acil toplanacak.

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, Norveç ve Estonya'nın acil toplantı talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, bir araya gelecek.

64 ülkeden Taliban'a çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Katar, Güney Kore, İspanya ve Yemen'in de bulunduğu 64 ülke ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciğinin imzası bulunan bir ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaşarak, Afganistan'a, ülkeden ayrılmak isteyenlerin engellenmemesi ve tüm çıkış yollarının açık tutulması çağrısı yaptı.

“Afganistan genelinde güç ve yetkiyi elinde tutanlar, insan canı ve mülkiyetinin korunması ve güvenlik ile sivil düzenin yeniden inşası noktasında sorumluluk taşımaktadır” ifadesine yer verilen açıklamada, ülkeden ayrılmak isteyen tüm yabancıların ve Afganların bunu yapmasına izin verilmesi ve bunun için tüm çıkış yollarının açık tutulması gerektiği vurgulandı.

Afgan kadın yönetmenden çağrı

Sinema ve film yapımı üzerine doktora yapan ve 1968'de kurulan Afganistan Film Organizasyonu'nu yöneten tek Afgan kadın olarak bilinen yönetmen Sahraa Karimi, Taliban'ın Kabil'e ulaşması üzerine bir video çekerek yardım istedi.

Karimi Twitter'dan paylaştığı videoda şu ifadelere yer verdi:

“Taliban Kabil'i kuşattı, biraz para almak için bankaya gidecektim, ama bankayı kapattılar ve boşalttılar. Bunun olduğuna, kimin olduğuna hala inanamıyorum. Lütfen bizim için dua edin, tekrar sesleniyorum: Hey bu koca dünyanın insanları, lütfen susmayın, bizi öldürmeye geliyorlar.”