Joe Biden: Taliban bizimle işbirliği yapıyor

20 yıllık işgalin ardından çekilen ABD ise, şeriat karanlığının Afganistan'a bir kabus gibi çökmesiyle ilgili değil.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Ağustos 2021
  • 14:55

Afganistan’ı Taliban’a terk eden batılı emperyalistler, bu ülke halklarının, kadınlarının, gençlerinin şeriatçı zorbaların zulmünden çekecekleriyle ilgili değiller. Buna rağmen Afganistan hezimeti ABD ile AB devletlerinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. ABD Başkanı Biden, AB yöneticileri, savaş aygıtı NATO’nun şefi ve medya bu olayı konuşuyor.

Analizler, suçlamalar, özür dilemeler, ders çıkarmalar vb… Tüm bunlar 20 yıl süren emperyalist işgalin fiyaskoyla sonuçlanmasını anlama çabasıyla ilgili görünüyor. Gerçekte ortada anlaşılmayacak bir durum yok. ABD Trump döneminde Taliban güçleriyle anlaşma yapmıştı. Biden yönetimi anlaşmayı hayata geçirdi. Taliban’la pazarlık yaparken ABD’nin Kabil’de kurduğu kukla hükümeti dışlaması dikkat çekicidir. Bu tutum, aylar öncesinden ABD’nin Afganistan’da Taliban’ı muhatap almaya başladığını kanıtlıyor. Aksi halde Taliban güçleri ile kukla hükümeti aynı masa etrafında bir araya getirip farklı bir pazarlık yapabilirdi.

***

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı anlaşmayı uygulayan Joe Biden, Kabil’den yansıyan görüntülerden dolayı kamuoyu baskısıyla karşılaştı. Çekilme kararını savunmak zorunda kalan Biden’ın söyledikleri hem bir acizliğin göstergesi hem Taliban güçleriyle işbirliğinin itirafı oldu. ABC News'e konuşan Joe Biden, Afganistan'dan “kaos olmaksızın” ayrılmalarının bir yolunun olmadığını ve ayrılma sürecinin daha iyi yönetilemeyeceğini söyledi.

Biden “Afganistan'dan ayrılma sürecinin daha iyi yönetilebileceğine inanmıyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sanmıyorum. Bu süreç, ardından kaosun ortaya çıkmadığı bir şekilde ele alınabilirdi, bunun bir yolu olduğu fikri var ama bunun nasıl olacağını bilmiyorum.”

Çekilme kararı alırken kaos olacağını öngördüklerini belirten Biden, Afganistan’ı bilerek kaosa terk ettiklerini itiraf ediyor. Afganistan'ı terk eden eski “Cumhurbaşkanı” Eşref Gani ile Taliban'a karşı herhangi bir savunma yapmayan Afgan güvenlik güçlerini savaşmadıkları için eleştiren Biden, Taliban’ın kukla hükümet güçleriyle çatıştıktan sonra Kabil’e girmesini tercih ettiğini ima etti. Yani “Doha Anlaşması ile Afganistan Taliban güçlerine altın tepside sunuldu, ama kukla hükümet biraz savaşsaydı iyi olurdu” demeye getiren Biden, aylardan beri ABD’nin Kabil’deki tek muhatabının Taliban olduğunu bir anlamda itiraf da ediyor.

Amerikalıların Afganistan’dan tahliyesiyle ilgili konuşan Biden, Taliban güçlerini kastederek, “Peki şu an ne yapıyorlar, iş birliği yapıyorlar. Amerikan vatandaşlarının ayrılmasına izin veriyorlar” dedi. Yani Taliban-ABD işbirliği bir pürüzle karşılamadan devam ediyor. Sokakta kafa kesen Taliban güçleri, işgalci ABD askerlerine dokunmuyor.

Talibanla işbirliğinin devam ettiğini ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’de teyit etti. Pentagon'da basın toplantısı düzenleyen Lloyd Austin şunları söyledi:

“Taliban ile hasmane bir etkileşim yaşanmadı ve Taliban komutanlarıyla iletişim kanallarımız açık.”

Sokaklarda Afganları öldüren Taliban güçleri Pentagon’un generalleriyle pürüzsüz bir şekilde işbirliği yapıyor. 20 yıllık işgalin ardından çekilen ABD ise, şeriat karanlığının Afganistan’a bir kabus gibi çökmesiyle ilgili değil. Kendileriyle işbirliği yaptığı sürece Taliban güçleriyle anlaşmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Ne de olsa 1990’lı yıllarda Pakistan’la birlikte kendileri Taliban’ı kurup sahneye çıkarmışlardı.