İngiliz ordu komutanı Taliban sözcüsü gibi

Taliban sözcülerinin yaptıkları açıklamalar bile, Taliban'ı bu kadar ustaca övemiyor. Kadim sömürgeci İngiltere ordusunun şefi, belli ki vahşi icraatlarıyla tanınan şeriatçı Taliban ile pazarlığını yapıp anlaşmaya varmış.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Ağustos 2021
  • 23:00

Birleşik Krallık, ABD emperyalizminin tüm suçlarına ortak olmasıyla bilinir. Bazı işgal saldırılarının ya da darbelerin ise, “İngilizlerin fikri” olduğuna dair kanıtlar var. Bu suç ortaklığı Irak’ta, Libya’da, Suriye’de olduğu gibi, ilk andan itibaren Afganistan’da da sergilendi. Nitekim ABD ordusunun çekilmesine rağmen İngiliz işgal kuvvetleri halen Kabil’dedir ve Taliban güçleriyle ortak mesai yapıyor.

İngiltere-Taliban işbirliğine dair haberler, İngiliz Ordusu Komutanı General Nick Carter tarafından da doğrulandı. "Sky News" kanalına röportaj veren Carter, Taliban’ın başkent Kabil'e girmesinden sonra Afganistan'daki durumun sakin göründüğünü ve kötü muameleye dair somut olaylar olmadığını iddia etti.

“Taliban ile sahada doğrudan işbirliği yapıyoruz. Kabil sokaklarını kesinlikle güvenli ve sakin tutuyorlar. Taliban güçleri havaalanında bize yardım ediyorlar ve bence potansiyel olarak endişe verici bir durum yok” diyen İngiliz general, yaşanan olayların ise Taliban’ın kontrolü dışındaki kişiler tarafından yapıldığını iddia etti.

General Nick Carter’ın Taliban’ı öven diğer ifadeleri ise şöyle:

“Taliban artık her şeyi çok etkili bir şekilde kontrol ediyor.

Yaptıklarında, kabul edilmeyecek bir şey yok.

Taliban’ı ‘düşman’ olarak tanımlamaktan vaz geçmek lazım.

Onlar kendi namus anlayışlarına göre yaşıyorlar.

Namus onlar için çok önemli ve yaptıkları herşeyin temelini oluşturuyor.

Taliban ‘kapsayıcı bir Afganistan’ inşa etmeye çalışıyor. 

Bence değiştiler, Afganistan'ın son 20 yılda geliştiğini kabul ettiler ve kadınların bu süreçte oynadığı temel rolü anladılar.

Şimdi onlara farklı bir şekilde yönetebileceklerini göstermeleri için şans tanımalıyız.”

Taliban sözcülerinin yaptıkları açıklamalar bile, Taliban’ı bu kadar ustaca övemiyor. Kadim sömürgeci İngiltere ordusunun şefi, belli ki vahşi icraatlarıyla tanınan şeriatçı Taliban ile pazarlığını yapıp anlaşmaya varmış. Zira, Taliban savunuculuğunu ifrata vardıran bu açıklama, ancak imzalanmış veya zımni bir anlaşmanın ürünü olabilir ancak.