Hewlêrli aileye saldırı Mersin’de protesto edildi

Mersin’de, ÖHD ve İHD, Hewlêrli Kareem ailesinin Kürt oldukları için saldırıya uğradıklarını belirterek, saldırıyı protesto etti ve cezasızlık politikasına son verilmesi istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Mayıs 2021
  • 19:04

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD)  ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin şubeleri, Federe Kürdistan Bölgesi’nden Mersin’e gelen Mushtaq Mahmood Kareem ile ailesinin uğradığı ırkçı saldırı üzerine hazırladıkları raporu ÖHD Mersin Şubesi binasında yapılan basın toplantısında açıkladı.

Saldırıya ilişkin hazırlanan raporu ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Dicle Nas okudu. Irkçı saldırının adli bir olay gibi kayıtlara geçmesinin cezasızlık politikasının bir parçası olduğunu vurgulayan Nas çözüm önerilerini şöyle sıralandı:

“* Nefret suçunun; AGİT’in tanımladığı 'mağdurun, mülkün ya da işlenen bir suçun hedefinin, gerçek ya da hissedilen ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir grupla gerçek ya da öyle algılanan bağı, bağlılığı, aidiyeti, desteği ya da üyeliği nedeniyle seçildiği, kişilere veya mala karşı suçları da kapsayacak şekilde işlenen her tür suç' şekliyle ele alınması gerekir.

 * Etnik aidiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığın nefret suçları tanımının içerisine dâhil edilmesi gerekir.

 * Nefret söylemini kullananlara yönelik cezasızlık politikasının sona erdirilmesi ve nefret suçu mağdurlarına yönelik olumsuz yaklaşımlardan uzak durulması gerektiği; cezasızlık politikasıyla mücadele edilmesi ve yargıda oluşan olumsuz kültürün sona ermesi gerekir.

 * Nefret suçu ve siyasi saiklerle farklı kimliklere yönelen tehdit ve hakaretlere ilişkin TCK’nın 122. Maddesi değiştirilmek kaydıyla, yasal mevzuatın oluşturulması gerekir.

 * Türkiye’nin ulusal ve taraf olduğu uluslararası yükümlülüklerine tam ve eksiksiz olarak uyması, bu konuda yargı ve idari mercilerin belirtilen hususlara riayet etmesi gerekir.”

Kaynak: MA