Friedrich Engels’in 200. yaşını kutluyoruz!..

Proletaryanın büyük önderi Friedrich Engels’in doğduğu kentte, 200. doğum gününde haykırmak için, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olarak içinde yer aldığımız Engels İttifakı tarafından bir miting-yürüyüş eylemi düzenlenmektedir. Başta yakın kentlerden yoldaşlarımız olmak üzere, pandeminin engel teşkil etmediği koşullardaki tüm işçi ve emekçileri Engels eylemine katılmaya, büyük ustamızın 200. yaşını birlikte kutlamaya çağırıyoruz.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Kasım 2020
  • 15:32

28 Kasım 2020, proletaryanın devrimci öğretmeni Friedrich Engels’in 200. doğum günüdür. 1820’de Wuppertal-Barmen’de bir tekstil fabrikatörünün oğlu olarak dünyaya gelen Engels, içine doğduğu sınıfı genç yaşlarından itibaren karşısına aldı. Safını emekçilerden, üreten sınıftan yana belirledi. 

Fırtınalı geçen 1840’ların başında tanıştığı ve ömür boyu dava yoldaşı olan Karl Marx’la birlikte işçi sınıfının kurtuluşuna kılavuzluk eden bilimsel sosyalizmi geliştirdi. Bu iki büyük devrimci önder, salt proletaryayı ideolojik-teorik silahlarına kavuşturmakla kalmadılar. Bir yandan hala da sınıf savaşımına yol gösteren berraklıktaki taktik siyasetini belirlediler, bir yandan da yaşadıkları dönemde işçi sınıfının devrimci örgütlerini inşa ettiler. Yaşadıkları dönemin büyük tarihsel olaylarının içinde birer eylem insanı olarak, işçi sınıfının devrimci siyasetinin en önde gelen temsilcileriydiler. 

Şimdilerde burjuvazi, tıpkı Marx’a yaptığı gibi, Engels’e de salt bir filozof ve bilim insanı payesi vererek onu ehlileştirebileceğini sanıyor. Engels’in 200. doğum yıldönümünde doğduğu şehirde bu çerçevede bir programla hareket ediliyor. Oysa Engels’in, tam da yoldaşı Marx’ın mezarının başında konuşurken onun için söylediği sözler, aynı şekilde kendisi için de geçerlidir. Engels, her şeyden önce bir devrimciydi. İlk gençlik yıllarından başlayarak militan mücadelenin içindeydi. Yetişkinlik ve olgunluk çağlarında tüm benliğiyle proletaryanın kurtuluş davasının en önündeki iki kişiden biriydi. Özellikle Marx’ın ölümünden sonraki yıllarda işçi sınıfının uluslararası mücadelesinin ağır ideolojik ve siyasal rehberlik görevlerini tek başına omuzladı. Kelimenin gerçek anlamında son nefesini verene kadar, dünya proletaryasının kurtuluşu davasına ve dönemin işçi partilerine önderlik etti. Yoldaşı Marx’la birlikte yarattıkları ölümsüz eser, tüm dünyada bugün de işçi ve emekçilere yol göstermeye devam ediyor. 

Engels’in 200. yaşını, pandemi koşulları nedeniyle yazık ki hak ettiği yaygınlıkta kutlayamıyoruz. Emperyalist-kapitalizmin çoktandır nefesini kesen çok yönlü bunalım, 2020 yılına damgasını vuran virüs salgınıyla gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Dünya burjuvazisi ise her zaman yapageldiği üzere faturayı yine işçi sınıfına, emekçilere, yoksul halka kesiyor. Korunaklı saraylarından dünyaya hükmeden kapitalistlerin kurtarılması için onlarca milyarlık kaynaklar aktarılırken, işçi sınıfı ve emekçilerin bir kısmı hastalık riski altında çalışmaya zorlanıyor, bir kısmına esnek çalışma, kitlesel işsizlik, gelecek güvencesizliği ve en beterinden sefalet dayatılıyor. Tam da böylesi bir dönemde işçi sınıfı ve emekçiler için, Marx ve Engels’in muazzam bir emekle inşa ettikleri devrimci dünya görüşü, bunun ürünü devrimci program ve çizgi, bunlar üzerinden yürütülecek devrimci savaşım çok daha yakıcı bir gereksinim haline gelmiştir. 

Bütün bu gerçekleri, proletaryanın büyük önderi Friedrich Engels’in doğduğu kentte, 200. doğum gününde haykırmak için, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu olarak içinde yer aldığımız Engels İttifakı tarafından bir miting-yürüyüş eylemi düzenlenmektedir. Başta yakın kentlerden yoldaşlarımız olmak üzere, pandeminin engel teşkil etmediği koşullardaki tüm işçi ve emekçileri Engels eylemine katılmaya, büyük ustamızın 200. yaşını birlikte kutlamaya çağırıyoruz. 

200. yılında Friedrich Engels eserleri ve mücadelesiyle yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor! 

BİR-KAR