DGB’den Engels anması

Devrimci Gençlik Birliği, Friedrich Engels anması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 29 Kasım 2020
  • 19:06

Devrimci Gençlik Birliği (DGB), Friedrich Engels’in 200. yaş günü vesilesi ile bugün bir anma gerçekleştirdi. 

Anmada ilk olarak Engels’in 200. yaş günü anısına yayınlanan bir yazı hep birlikte okundu. Yazının ardından Engels’in hayatına dair konuşmalar gerçekleşti. Öncelikle Engels’in zengin bir ailenin çocuğu olduğuna değinilerek kısaca yaşamı anlatıldı. “Sınıf intiharı” gerçekleştirmesi ve hiçbir zaman ailesinin baskısına boyun eğmemesi vurgulandı. Ailesinin maddi olanaklarının yaşamının ileriki zamanlarında, Karl Marx ile tanışmasının da ardından mücadele için ciddi bir kaynağa dönüştüğü, Engels’in mücadeleye manevi katkılarının yanı sıra maddi anlamda da ciddi katkılarının olduğundan bahsedildi.

Engels’in yalnızca bir entelektüel olarak adlandırılamayacağının altı çizilen konuşmalarda, Marx ile birlikte hayatı boyunca mücadelenin, kavganın en ön saflarında yer aldıkları vurgulandı. Paris Komünü’nden, Marx ile kurdukları Komünist Haberleşme Komitesi’nden ve işçiler ile gerçekleştirdikleri toplantılardan örnekler verildi. Engels’in “General” lakabını, tam da hayatın ve mücadelenin içinde kazandığı ifade edildi. Marx ve Engels’in dostlukları ve beraber yürüttükleri devrimci mücadele, August H. Nimtz’in “Demokrasi savaşçıları olarak Marx ve Engels” kitabından örneklerle anlatıldı. 

Konuşmalarda bir diğer vurgu noktası da Marx ve Engels’in yaşamı, doğayı ve sistemin işleyişini anlamamız noktasında bizlere kazandırdıkları oldu. Engels’in birçok yapıtının olduğu ve bu yapıtların işçi sınıfının kurtuluş mücadelesi uğruna ortaya çıktığı söylendi. Marx’ın ölümünün ardından Kapital’in tamamlanmasında Engels’in çabası ve ısrarına değinildi. Onun kişisel istem ve ilgi alanlarını değil mücadelenin ihtiyaçlarını baz alarak hareket ettiği ve Kapital’i bu özveri ile tamamladığı vurgulandı. Son olarak anmada, uzun soluklu devrimci olmanın güvencesinin Marksist-Leninist dünya görüşünü benimsemekten geçtiği belirtildi. Bu açıdan onların eserlerini okumanın ve anlamanın önemi vurgulanarak anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul