Wuppertal’da coşkulu Engels eylemi

Friedrich Engels’in 201. doğum yılı vesilesiyle, “Polis terörüne karşı” şiarıyla Wuppertal kentinde kitlesel ve coşkulu bir miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Kasım 2021
  • 23:05

Friedrich Engels

Friedrich Engels’in doğumunun 201. yılı vesilesiyle Almanya’nın Wuppertal kentinde coşkulu miting ve yürüyüş gerçekleşti. Eylem aynı zamanda tüm ülkenin ve özel olarak da Wuppertal’in gündemindeki polis terörü nedeniyle “Polis terörüne karşı” şiarıyla örgütlendi.

İlerici ve devrimci kurumlardan oluşan Engels İttifakı’nın çağrısı üzerine saat 13.30’a doğru Willy-Brandt-Platz meydanında, çoğunluğunu geçlerin oluşturduğu kitle pankart ve flamalarıyla toplanmaya başladı. “Engels yaşıyor – Dünya sarsılıyor” şiarı ortak pankarttı. Bir dakikalık saygı duruşundan ve Engels İttifakı’nın açılış konuşmasından sonra BİR-KAR adına konuşma yapıldı.

BİR-KAR temsilcisi konuşmasında, somut olgular üzerinden sermaye düzeninin dünya genelinde işçi ve emekçilerin, sömürülen/ezilen halkların hayatını cehenneme çevirdiğinden bahsetti. Bununla birlikte emperyalistler arasında çelişkilerin artmasıyla hegemonya mücadelelerinin keskinleştiğine, savaşların arttığına ve bunun insanlık tarihinde en büyük mülteci dalgasına yol açtığına dikkat çekildi. Konuşmanın devamında, kapitalizmin ürünü olan faşizmin insanlık için tekrar büyük bir tehlikeye dönüştüğü üzerinde duruldu. Emperyalist burjuvazinin krizlere bir yanıt olarak faşistleri tekrar sokağa saldığı, aynı zamanda polis devleti yasa ve uygulamalarıyla da gelecekteki sosyal patlamaların önüne geçmek istediği belirtilen konuşmada, bunun en belirgin örneğinin Almanya’da yürürlüğe giren polis ve toplantı yasası olduğunun altı çizildi. Konuşma, insanlığı kapitalist barbarlığın pençesinden kurtarmak için yegane çözümün işçi sınıfı ve gençliğin örgütlü mücadelesinden geçtiği vurgusuyla son buldu.

Açılış mitinginden sonra Wuppertal merkezine doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca “Yaşasın enternasyonalist dayanışma!”, “Dünya sarsılıyor, Engels yaşıyor!”, “A-Anti-Anti kapitalista!”, “Tek seçenek, sermayeyi devirmek!”, “Sınıfa karşı sınıf, savaşa karşı savaş, barışa kadar sermayeye karşı savaş!” sloganları coşkuyla haykırıldı.

Yürüyüş güzergahındaki polis karakolu önünde durularak burada ara bir miting yapıldı ve polis terörü lanetlendi. Engels İttifakı adına konuşmada, Engels’i anmak için gerçekleşen son eylemlerde uygulanan polis terörüne değinildi. Ayrıca, geçtiğimiz haftalarda 25 yaşında Yunanistan kökenli bir gencin Wuppertal karakolunda ölümünün hatırlatıldığı konuşmada, polis devleti yasa ve uygulamalarının polis şiddetinin önünü açtığı teşhir edildi.

Yürüyüş boyunca yapılan ajitasyonlarda, Engels’in sadece felsefeci olarak anılmasının yanlışlığına dikkat çekilirken, Engels’in her şeyden evvel bir devrimci olarak anılması gerektiğine vurgu yapıldı. Mitingler sırasında ise Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (Revolutionärer Jugendbund-RJ), Linkes Forum, Kommunisticsher Aufbau ve Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) adına da konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşle tekrar Willy-Brandt-Platz meydanında gelindi ve eylem Enternasyonal Marşı ile saat 16.00’da sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal