Engels’in doğduğu kentte coşkulu 200. yıl kutlaması

Friedrich Engels, 200. doğum yıldönümünde ve doğduğu kent olan Wuppertal-Barmen’de, pandemi koşullarında kitlesel denilebilecek bir eylemle anıldı. Engels İttifakı’nın, polis provokasyonu ve RJ’linin gözaltına alınması nedeniyle Pazar günü saat 12’de basın açıklaması yapacağı duyuruldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Kasım 2020
  • 08:00

İşçi sınıfının büyük devrimci önderi Friedrich Engels, 200. doğum yıldönümünde ve doğduğu kent olan Wuppertal-Barmen’de, pandemi koşullarında kitlesel denilebilecek bir eylemle anıldı. Yerli ve göçmen örgütlerden oluşan Engels İttifakı (BİR-KAR, AGİF, ATİF, ADHK, DKP, MLPD, Trotz Alledem, Revolutionarer Jugundbund, Rebell, Kommunistischer Aufbau, Rebelion Ruhr, SDAJ, dielinke.SDS, Linkes Forum, Studierenden Kollektiv) tarafından örgütlenen eylem, saat 15.00’da, kitlenin Barmen tren istasyonu önünde toplanmasının ardından başladı. İttifak bileşenlerinden bazılarının pankartlar açtıkları, hemen tümünün bayraklarla katıldıkları eylemde sınıf devrimcileri ise “Friedrich Engels 200. Yılında! Adı ve eseri Marx’la birlikte yüzyıllar boyunca yaşayacak!” şiarının ve Engels portresinin yer aldığı TKİP pankartı ve kızıl bayraklar taşıdılar.

Başlangıç yerinde ajitasyon ve konuşmalarla program henüz yeni başlamışken, fiziki mesafe kuralı bahanesiyle polisin provokatif bir atmosfer yaratmaya çalıştığı gözlendi. Kitle duyarlı bir şekilde mesafe kuralına uygun konumlandığı halde, polis yürüyüşü yasaklamak için sürekli bahaneler üretti ve eylemi dağıtma tehditleri savurdu. Buna rağmen başlayan mitingin ilk konuşması sürüyorken de alandaki iki genç, herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmak istendi. RJ’lilerin anında müdahalesi ve dayanışma çağrısı üzerine polisle kısa süreli arbede yaşandı. Polisin coplarla devam eden saldırısı, kitlenin kararlı ve militan tutumuyla püskürtüldü. Polis sonunda gözaltılardan vazgeçerek geri çekilmek zorunda kaldı. Saldırı-arbede sırasında ve sonrasında polis şiddetini teşhir eden ajitasyonlar yapıldı.

Polisin provokasyon yaratarak eylemi yasaklama girişimini boşa çıkarmak amacıyla, yürüyüş komitesi toplanma alanındaki programdan vazgeçip, yürüyüşe geçmeye karar verdi. Böylece nispeten dar olan bu alanda yer yer ortaya çıkabilen mesafe sorunu, dolayısıyla da polisin provokasyon bahanesi elinden alınmış oldu. Polis buna rağmen dakikalarca yürüyüşün başlamasına izin vermedi. Fakat kitlenin ve yürüyüş komitesinin kararlılığı sonucunda bu dayatmadan da vazgeçmek zorunda kaldı.

Polisin yolu açması üzerine üçerli düzende kortejler oluşturularak Barmen belediye binasına doğru yürüyüşe geçildi. “One solution revolution”, “Vardık, varız, var olacağız”, “Engels yaşıyor”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “İşgal, grev, direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” vb. sloganların hiç susmadığı, Barmen çarşısından da geçen coşkulu bir yürüyüşün ardından Barmen belediyesi alanında miting düzenine geçildi.

Engels İttifakı bileşeni grupların bir kısmının çeşitli temalar üzerinden yaptıkları konuşmalardan sonra, yeniden kortejler oluşturularak bu kez Engels evinin yakınındaki Engels heykeline doğru yürüyüşe başlandı. Yürüyüş kolu Wuppertal’in en işlek caddesinin en büyük kavşağından geçerken, birkaç eylemci büyük park binasından Engels’in resminin ve “Engels’in 200. Yılı – Baskıya ve sömürüye karşı!” şiarının yer aldığı bir pankart sarkıttılar.

Heykelin bulunduğu parka varıldığında ise eylemin son mitingi yapıldı. Burada da İttifak’ın öteki bileşenleri tarafından konuşmalar yapıldı. En son Kızıl Afacanlar tarafından Engels heykeline çelenk konulması ve hep birlikte Enternasyonal marşı söylenmesiyle eylem sona erdi.

Mitinglerde yapılan konuşmalarda Engels’in devrimciliği ve devrimci mirası, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, polis devletinin tahkimatı ve olağanüstü haller, mültecilerin durumu ve Alman devletinin savaşlarda ve Avrupa sınırlarındaki kirli rolü, militarizm ve emperyalistlerin savaş hazırlıkları, kriz-pandemi koşulları ve sosyal saldırılar vb. gibi birçok tema işlendi.

Başlangıçta olduğu gibi eylemin bitiş noktasında da polisin provokatif tutumu devam etti. Eylemde izlendiği söylenen RJ’li bir genç son toplanma yerinden ayrılırken polislerin de aynı istikamete yöneldikleri fark edildi. Kitleden kalabalık bir grup polislerin peşinden koşturunca, polis mecburen izlemeyi bıraktı. Sonraki saatlerde, gencin başka bir yerde göz altına alındığı, gözaltı sırasında darp edilen gencin ardından karakola götürüldüğü, burada bir süre tutulduğu, bu esnada ifade için psikolojik baskı yapıldığı, gencin herhangi bir ifade vermediği, akşam saatlerinde serbest bırakıldığı bilgisi paylaşıldı.

Söz konusu RJ’linin Engels parkından ayrıldığı esnada yaşanan koşturmanın ardından ayrıca alanın etrafına çok sayıda araçla büyük bir polis yığınağı yapılmaya başlandı ve saldırı havası estirildi. Olası bir polis saldırısı nedeniyle, miting bitiminde kitle örgütlü bir şekilde alandan ayrıldı. Özellikle polisin baştan beri hedef seçtiği grup da dahil herhangi bir gözaltı yaşanmadı. Baştan itibaren polisin provokasyonu ve saldırısı karşısında sergilenen devrimci dayanışma tutumu dağılma aşamasında da sürdürüldü.

Bu arada Engels İttifakı’nın, polis provokasyonu ve RJ’linin gözaltına alınması nedeniyle Pazar günü saat 12’de basın açıklaması yapacağı duyuruldu.

Kızıl Bayrak / Wuppertal