WİSAG işçilerinden kıyıma karşı eylemler

Frankfurt havalimanında WİSAG’da çalışan işçiler, yüzlerce işçinin işten çıkarılması kararına karşı iki günlük eylem kararı aldı. Bugün gerçekleşen eylemde taleplerini haykıran işçiler, mücadele kararlılıklarını dile getirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Aralık 2020
  • 23:44

Yaşanan krizi fırsat çevirip işçilerin kazanılmış haklarına pervasızca saldıran ve bununla yetinmeyip toplu işçi kıyımına başvuran WİSAG patronlarına karşı işçiler ve aileleri 17 ve 18 Aralık günleri Frankfurt havaalanında eylem yapma kararı aldı.

Merkezi Frankfurt’ta bulunan WİSAG, başta hizmet sektörü olmak üzere, onlarca değişik alanda faaliyet gösteren ve Almanya çapında 50 bin çalışanı olan tanınmış tekeldir.

Tekel 2018 yılında, kendisinden önce faaliyette olan Acciona adlı şirketin çıkarılmasıyla birlikte Frankfurt havaalanına da giriş yaptı. Frankfurt havaalanındaki başlıca işletmeci firma olan Fraport tekelinin yanı sıra faaliyet yürüten WİSAG’ın başta yer hizmetleri olmak üzere burada toplam 1.600 çalışanı bulunuyor.

Pandemiden dolayı yüzde 100’e yakın kısa çalışma sistemine geçen WİSAG buna rağmen, uçakların yer hizmetinde çalışan toplam 850 çalışanının 230’unu işten çıkarmak istediğini bildirdi. Kısa çalışma sisteminden dolayı işten çıkarmaların kanunen yasaklanmış olması bile toplu işçi kıyımına engel olamıyor. Açgözlü WİSAG patronları, kârları için yasal olmayan bazı yollar da dahil her türlü dalavereyi çeviriyorlar.

Kriz ortamını fırsat bilen WİSAG patronları çıkışlarda özellikle kısmen yüksek maaşlı eski işçileri hedef alıyorlar. Bu işçilerin çoğu, firmanın önceli olan Acciona’dan WİSAG’a geçen eski işçilerdir. Çıkış verilmek istenen işçilere hiçbir “sosyal plan” da önerilmiyor. 15-20 yıllık emeği olan işçilere ya 3.500 avro gibi komik tazminatlar öneriliyor veya sözleşmelerini değiştirmeleri dayatılarak, yeni giren taşeron işçi koşullarında çalışmaya zorlanıyorlar. Burada hedef, kriz bahanesiyle eski “pahalı” işçileri tasfiye ederek yerine daha ucuza çalışan taşeron işçi almaktır. WİSAG patronları Eylül ayında da 31 otobüs şoförünü sorgusuz sualsiz işten atmışlardı.

İşçi kıyımına karşı WİSAG işçilerinde ciddi bir tepki ve öfke var. Şimdiye kadar örgütlü oldukları Ver.di sendikasının sorunlarına duyarsız kalması üzerine işçiler, havaalanında örgütlü daha küçük bir sendika olan IGL’e başvurdular.

İşçilerin yeni adresi olan IGL, 17-18 Aralık tarihlerinde, Terminal-1’de iki günlük bir eylem yapma kararı aldı. Bugün (17 Aralık) ilki gerçekleştirilen eyleme yaklaşık 250 işçi katıldı. İşçilerin yanı sıra aileler de eyleme katıldı. İşten atmaları ve sosyal haklarının kriz bahanesiyle gasp edilmesini, taşıdıkları çeşitli pankart ve dövizlerle ifade eden işçiler, çalışma bakanı Frank Almeier’i “sözünde durmaya” davet ettiler.

Eylemde IGL yöneticileri ile işçiler tarafından yapılan konuşmalarda WİSAG patronları protesto edilirken, işçi kıyımından derhal vazgeçilmesi ve işçilerin çalışmaya devam etmek istedikleri ifade edildi. Yanı sıra hiçbir ciddi sosyal plan veya tazminat hakkı olmadan işçilerin atılmak istenmesinin yasalara da aykırı olduğu belirtildi. Saldırılara karşı kararlı bir duruş sergileyen WİSAG çalışanları, taleplerinin karşılanmaması, dahası işten atılmaları durumunda açlık grevine gideceklerini de beyan ettiler.

WİSAG işçileri 18 Aralık Cuma günü, saat 09.00-10.00 arası aynı yerde bir eylem daha gerçekleştirecekler.

Kızıl Bayrak / Frankfurt