Almanya Commerzbank’ta işçi kıyımı

Önceki yıllarda da binlerce işçiyi işten çıkaran Commerzbank, şimdi de kâr oranlarını arttırmak için binlerce emekçiyi kapının önüne koymaya hazırlanıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ocak 2021
  • 19:57

Almanya’da Frankfurt merkezli Commerzbank, yüzlerce şubesini kapatmayı ve binlerce çalışanın işine son vermeyi planlıyor. Die Zeit’ta yer alan habere göre bankanın yeni CEO’sunun “yeniden yapılanma” kapsamında 10 bin kişiyi işten çıkarmayı ve yüzlerce şubeyi de kapatmayı planladığı belirtildi.

Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank’ın, bin olan şube sayısını 450’ye indireceği açıklandı. Almanya çapında bulunan 790 şubeden 340’ı kapatılacak. Yönetim kurulunun, “gelecek stratejisi” için ilgili kilit noktaları denetim kuruluna sunduğu belirtiliyor.

Banka, tüm alanlarda maliyetleri önemli ölçüde azaltmak istiyor. Bu çerçevede işten çıkarmaların 2024 yılına kadar tamamlanması ve bu yıl maliyetlerin 2020’ye göre 1,4 milyar avro azaltılması hedefleniyor. Bu, cari maliyetlerden yüzde 20’lik bir tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca, bankanın açıklamasına göre, 2024 yılına kadar yüzde 6,5 ila 7 sermaye getirisi hedefleniyor. Bunun, 2019’da yüzde 2,3 olduğu belirtiliyor. Yani sermaye getirisini arttırmak için binlerce kişiyi işten atacaklar. 

1 Ocak’tan beri görevde olan Manfred Knof, “Commerzbank’ın güçlü yönlerine konsantre olmak ve böylece uzun vadede performansını güvence altına almak istiyoruz. Bunu yapmak için, karmaşıklığı sürekli olarak azaltacağız ve maliyetleri düşüreceğiz” dedi. Hedeflerinin çok zorlu olduğunu, ancak onlara ulaşmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade eden Knof, iş konseyi ve çalışan temsilcileriyle birlikte, “küçültme için mümkün olduğunca adil ve sosyal olarak kabul edilebilir çözümler” bulmak istediklerini iddia etti. 

Commerzbank, 11 Şubat’ta yapılacak yıllık basın toplantısında, stratejinin ayrıntılarının yanı sıra 2021-2024 yılları için özel önlemleri ve hedefleri açıklayacak. Çarşamba günü, bir kontrol komitesi tasarruf planlarını görüşmek üzere özel toplanacak. Bankadan yapılan açıklamaya göre, yeni stratejiye yönetim kurulu tarafından karar verilecek.

Önceki yıllarda da binlerce işçiyi işten çıkaran Commerzbank, şimdi de kâr oranlarını arttırmak için binlerce emekçiyi kapının önüne koymaya hazırlanıyor.