Versailles’da demiryolu şantiyesinde Versailles meslek örgütleri dün genel kurul gerçekleştirdi. Genel kurula Confédération Général du Travail (CGT), Sud Solidaire Sendikası, postacılar, öğretmenler, su ve kanalizasyon işçileri (SUEZ), iş güvenliği uzmanları, RATP işçileri, İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), Génération hareketi ve bir milletvekili katıldı.
Konuşmalar arasında kurumların genel grevle ilgili öne çıkan önemli vurguları oldu. CGT adına konuşma yapan sendika sekreteri, grevin son sürecinde bir gerileme olduğunu, Unsa sendikasının grevlerden geri çekildiğini, grevin fon kasasına binlerce insan tarafından katkı sunulduğu ve son olarak işçi sayısının giderek azaldığını ifade etti. Genel sekreter, geri çekilmenin de mücadele ederek olması gerektiğini vurguladı.
Sud Solidaire adına gerçekleştirilen konuşmada, polis şiddetine maruz kalan grevciler hatırlatılarak, kendilerine yönelik saldırıya rağmen dava açıldığı ve mahkeme günleri paylaşılarak çağrı yapıldığı belirtildi.
Konuşmalarda postacıların ilk defa bu kadar güçlü bir katılım gösterdiği, SUEZ işçilerinin ilk defa grev yaptığı ve bu rakamın %10 dolaylarında seyrettiği aktarıldı. Ek olarak, lise sonu sınavlarının greve giren öğretmenler tarafından iptal edilmeye çalışıldığı söylendi. İş güvenliği uzmanlarının ise çalışma alanlarındaki kontrolleri arttırarak patronlara güçlük çıkardıkları anlatıldı.
Bireysel olarak katılan bir işçi; puanlı emeklilik yasasının nasıl işlediğinin kurula katılanlar arasında dahi tam olarak bilinmediğini, bu sistemin bir anlam ifade etmediğini ve kişinin hayatı boyunca maaşında yapılan emeklilik kesintilerinin toplamı 200 bin avronun üzerinde olmazsa, emeklilik maaşının bin avronun altında sefalet ücreti olacağını açıkladı.
Generation adına katılan genç katılımcılar, grevcilerle dayanışmayı büyütmek gerektiğini ve desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.
BİR-KAR adına yapılan konuşmada ilk olarak grev selamlandı. Bu süreçte sosyal mücadeleler ve halk hareketlerinin dünya genelinde yaşandığı ve fransızların dünya burjuvazisine karşı yalnız olmadığı beyan edildi. 2019 yılında kitle mücadeleleri 40 ülkede gerçekleştiği ve bu yıl da kitle mücadelelerinin 75 ülkede gerçekleşme ihtimalinin olduğu ifade edildi. 2020 yılının; grevlerle başlayan bir yıl olduğu, burjuva devletlerin işçi haklarına yönelik saldırı hedeflerine karşı grev ve mücadeleler yılı olacağı vurgulandı. Sendika sekreterinin sözünü tekrarlayarak, mücadeleyle gerçekleşecek olan bir geri çekilmenin sağlayacağı motivasyonun gelecekteki eylem ve grevlerde kararlılığa, morale ve iradeye büyük bir katkı sağlayacağı söylendi. Örgütlü mücadelenin sürdürülmesi gerektiği vurgulanarak konuşma sonlandırıldı.
Yakın zamanda işten çıkarılan bir işçi, demiryolu işçileri olarak yolcuların güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını ve o konuda herkes için mücadele ettiklerini söyledikten sonra, devletin mücadeleden vazgeçirmek için kendileriyle alay ettiğini ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ve devlet yetkililerini sıkıştırmaya devam etmek gerektiğini vurgulayarak konuşmasını noktaladı.
Son olarak söz alan milletvekili, Macron ve avanelerinin kendilerine grevin bittiğini inandırmaya çalıştığını beyan etti. Bugün 200 patronu ağırlayan Macron’un, son bir sene içerisinde patronlara her türlü teşviki sunduğu ve bu teşviklerin 52 milyar avroya vardığını açıkladı.
Macron, bakanları ve 200 büyük patron protesto edildi
Konuşmaların sonrasında genel kurul bileşenleri sermayedarların ağırlandığı Versailles Şato’suna doğru yürüyüşe başladı. Genel kurulun dışında eyleme Force Ouvrière (FO), Fédération Syndical Unitaire (FSU) ve Gilets Jaunes (Sarı yeleklilder) katıldı. Polis eylemcilerin yürümesine izin vermeyerek yolu kapattı. Eylemcilerin yürüyüşte ısrar etmesi üzerine polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Eylem boyunca “Emekliliğe kadar buradayız!”, “Macron istemese de, işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız!” ve “Tecavüzcü, katil polis!” sloganları atıldı.
Kızıl Bayrak / Paris