İzmir’de 8 Mart eylemi: Direnen işçi kürsüsü kuruldu

İzmir Kadın Platformu’nun gerçekleştirdiği 8 Mart eyleminde direnen işçi kürsüsü kuruldu, SF Trade ve İBB direnişçileri konuştu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Mart 2021
  • 23:15

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne sayılı günler kala İzmir Kadın Platformu, Konak eski Sümerbank önünde eylem yaparak işçi kürsüsü kurdu.

Saat 15.00’te bir araya gelinen eylemde, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan SF Trade işçileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) Kod 29 ile işten çıkarılan kadın işçiler de yer aldı.

Açıklamayı İzmir Kadın Platformu adına Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube iş yeri temsilcisi Berrin Burakçı yaptı. Burakçı, sendika hakkı, iş güvencesi gasplarından, haksız hukuksuz işten çıkarmalardan, kadın işçilerin yaşadıkları sorunlardan söz ederek kadınların işyerlerinde yaşadıkları sorunların yanı sıra şiddete, tacize maruz kaldıklarını belirtti. Son günlerde çıplak arama ve gözaltında işkence gibi kadınların onurunu kırıcı uygulamalara sıkça rastlandığına değinen Burakçı, “Ayrıca İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmak istenmesine karşı da haklarımız ve hayatlarımız için nasıl mücadele edip alanlara çıkıyorsak sendika hakkı, toplu iş sözleşmesi hakkı, güvenceli iş ve güvenceli gelecek için de alanlardaydık, alanlarda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“8 Mart’ta Alsancak’ta olacağız”

Eylemde konuşma yapan SF Trade işçisi sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını söyleyerek “Sendika hakkı engellenemez. Nasıl ki 8 Mart’ı bizlere miras bırakanlar mücadele ettilerse biz de her alanda mücadele edeceğiz, pes etmeyeceğiz” dedi.

Ardından, İBB’de kod-29 ile işten çıkarılan kadın işçiler adına yapılan konuşmada ise şu vurgu yapıldı:

“Haksız hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldık. Bizler kod-29’a karşı da, kadına yönelik şiddete karşı da mücadele edeceğiz. Yanlızca şiddete, tacize karşı değil sendikalaşma, eşitlik ve özgürlüğümüz için de; evde, sokakta, bulunduğumuz her alanda mücadele etmemiz gerekir. 8 Mart’ta Alsancak’ta olacağız.”

Eylem boyunca “Sendika hakkı engellenemez!”, “Her yer 8 Mart her yer mücadele!”, “SF işçisi yalnız değildir!”, “Kod 29 kaldırılsın!”, “Susmuyoruz korkmuyoruz aşağı bakmıyoruz!”, “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir