Dünyadan haberler…

Birçok ülkede işçi ve emekçiler hakları için eylem ve grevler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mart 2024
  • 19:00

Şili’de iş cinayetine karşı grev

Şili'de devlete ait Codelco'nun Radomiro Tomic bakır madeninde kamyonun alev alması sonucu 8 Mart’ta bir kamyon şoförü yaşamını yitirdi. İş cinayetini protesto eden işçiler 9 Mart günü grev yaptılar. Grev sırasında madene erişimi engelleyen işçiler üretimi felç etiler.

Codelco bakır madeninde 2020 yılında da benzer bir iş cinayeti yaşanmıştı. 2021 ve 2023 yılları arasında Codelco’ya, toplam yedi iş cinayeti nedeniyle 29 kez yaptırım uygulandı. Şirket, bakım çalışmalarının işgücü eksikliği nedeniyle gerçekleştirilemediğini öne sürerek cinayetlere gerekçe uydurmaya çalışıyor.

Buenos Aires'te yüzbinler faşist Milei'ye karşı sokaklara çıktı

Arjantin'de 8 Mart’ta sokaklara çıkan yüz binlerce kadın "Açlığa ve kemer sıkmaya karşı!”, “Yasal kürtaj hakkı ve kadına yönelik şiddete karşı!" sloganıyla gösteri düzenledi. Kadınlar, 2020 yılında kazanılan kürtaj hakkını faşist Milei hükümetinin saldırısına karşı savunmakta karalı olduklarını açıkladılar.

 Faşist demagog Milei 8 Mart öncesinde yaptığı açıklamada kürtaj hakkını savunan herkesi "katil" olarak nitelendirmişti.

Küstah Milei, Emekçi Kadınlar Günü gösterilerine katılacak tüm kamu sektörü çalışanlarının maaşlarından kesinti yapılacağını açıklayarak tehdit etmişti. 8 Mart’ta alanları dolduran yüzbinlerce kadın ve erkek faşist hükümete gerekli yanıtı verdiler. 

Bu yıl 8 Mart’ta öne çıkan taleplerden bazıları şunlardı:

“-İşten çıkarmalara ve özelleştirmelere son verilsin!”

 “-Çevrenin tahrip edilmesine yol açan politikalara son verilsin!”

 “Demokratik hakların ortadan kaldırılmasına karşı mücadeleyi yükseltelim!”

Başkentin yanı sıra ülkenin diğer bölgelerinde de gösteriler gerçekleştirildi. Arjantinli emekçilerin kararlılığı, küstahça saldırılar düzenleyen faşist hükümetin ülkede istediği gibi at oynatmasına izin vermiyor.

Hollanda’da çip üreticisi NXP'de grev

Hollanda'nın Nijmegen kentinde çip üreticisi NXP'de çalışan işçilerin bir bölümü salı günü greve gitti.

FNV sendikası, Hollanda'daki NXP'de çalışan yaklaşık 3.000 işçi için yeni bir toplu sözleşme yapılması konusunda aylardır şirketle müzakereler yürütüyor. Grev, sendikanın talep ettiği yüzde 9'luk ücret artışının kapitalist tarafından karşılanmaması üzerine gerçekleştirildi.

Nijmegen fabrikasında örgütlü olan CNV, De Unie ve VHP2 sendikaları, talebin çok yüksek olduğunu iddia ederek grev çağrısında bulunmadı. NXP yönetimi grevi "şirket için bir tehdit" olarak gördüğünü açıklayarak işçilerin hak arama mücadelesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Hindistan’da binlerce işçi ve çiftçi başkente yürüdü

Daha önce Samyukta Kisan Morcha (SKM) ittifakı öncülüğünde binlerce çiftçi ve işçinin katıldığı traktör protestoları gerçekleştirilmişti. Ancak emekçilerin önünü kesmek için otoyolları kapatan kolluk kuvvetleri, protestocuların başkent Yeni Delhi'ye girişini engellemişti.

Protestocular Modi yönetimindeki merkezi hükümetin vaatlerini yerine getirmemesini protesto etmek için 14 Mart'ta otobüs ve trenlerle Delhi'ye gittiler. Kolluk kuvvetleri toplu taşıma araçlarını kullanan emekçilerin başkente girişini engelleyemedi.

Eylemciler, “23 tarım ürünü için asgari fiyat garantisi, aşırı borçlu küçük ve orta ölçekli çiftçilerin borçlarının hafifletilmesini, elektrik tarifesinde indirim ve 2020/21 çiftçi protestolarına katılanlara karşı açılan davaların düşürülmesini” talep ediyorlar.

Protestolar Hindistan'da yapılacak olan genel seçim kampanyalarının ortasında gerçekleştiriliyor.

Belçika’da cezaevi personeli grev yaptı

Belçika'da 14 Mart’ta hapishane çalışanları 24 saatlik bir grev gerçekleştirdi. Çalışanlar, mahkumlar ve personel için önemli sorunlara neden olan aşırı kalabalığa karşı acil önlemler alınmasını talep ediyorlar.

Avrupa Konseyi'nin işkence karşıtı komisyonu, Belçika cezaevlerindeki koşulları insanlık dışı olarak nitelendirmişti. Resmi olarak sadece 10 bin 743 kapasiteli hapishanelerde şu anda 13 bin 160 mahkum tutuluyor.

Pazar günü Antwerp'teki hapishane personeli greve gitmişti; burada 413 kişi kapasiteli hapishanede yaklaşık 800 mahkum kalıyor. Mart ayının başından bu yana on cezaevinde personel yeni mahkum kabul etmiyor.

Kenya’da devlet hastanelerinde grev

Kenya'da perşembe günü (14 Mart) devlet hastanelerinde çalışan hekimler ülke çapında greve gittiler. KMPDU sendikasına göre, bir mahkeme hekimlerin hükümetle müzakerelere devam etmesine karar vermesine rağmen greve 4 bin kişi katıldı.

Sendika, Kenya hükümetinden 2017'de yaptığı anlaşmalara uymasını talep ediyor. Bunlar arasında daha iyi ücret, hekimler için sağlık sigortası ve bin 200 stajyerin işe alınması yer alıyor. Sendikacılar mahkeme kararına uymadıklarını söylüyorlar. Grev nedeniyle hasta kabul etmeyen kliniklerde sadece yoğun bakım ünitelerinde acil sağlık hizmeti verildi.

Slovakya’da hükümetin medya kontrolüne karşı eylem

Slovakya Başbakanı Robert Fico hükümetinin devlet radyo ve televizyonu kurumu RTVS’nin yeniden yapılandırılma planı ülkenin en büyük iki kentinde binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Yapılmak istenen değişiklikle hükümetin devlet yayın kuruluşu üzerindeki etkisi daha çok artırılacak.

Pazartesi günü kabineye sunulan yasa taslağı RTVS'nin resmen feshedilerek STaR (Slovak Televizyonu ve Radyosu'nun kısaltması) adlı yeni bir kuruma dönüştürülmesini amaçlıyor.

Protestocular tasarının hükümete yayın kuruluşu üzerinde daha fazla kontrol imkanı sağladığına dikkat çekiyor. Yapılmak istenen değişikliği protesto eden ve bir çağrı yayınlayan binden fazla RTVS çalışanı, plana karşı gerekirse grev yapacaklarını açıkladılar. Gösteriler için çağrı yapan iki muhalefet partisi "İlerici Slovakya" (PS) ile "Özgürlük ve Dayanışma" (SaS) ise Slovakya hükümetini yayın kuruluşunu kendi kontrolü altına almak ve nihayetinde bir propaganda kanalına dönüştürmek istemekle suçluyorlar.

Bangladeş’te tekstil işçilerinden grev ve yol kapatma eylemi

9 Mart'ta Gazipur'daki Dutch Bangla Spinning Mill'de çalışan tekstil işçileri greve gitti. İşçiler, ücretlerin düzenli ödenmesi ve sonbaharda hükümet ile tekstil şirketleri arasında kararlaştırılan 12 bin taka asgari ücretin ödenmesini talep ediyorlar. 

Dakka-Mymensingh otoyolunu iki saat boyunca trafiğe kapatan işçilere polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırdı. Grevci işçiler polisin kaba saldırısına taşlarla karşılık vererek direndi. Yol kapatma eyleminin sona ermesinin ardından işçiler protestolarına fabrika önünde devam ettiler.