Kürt illerinde 8 Mart coşkusu

Kürt illerinde kadınlar “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, bedenlerimizden, kimliklerimizden, kentlerimizden, iş yerlerimizden vazgeçmiyoruz” diyerek eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 18:00

Kürt illerinde kadınlar “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, bedenlerimizden, kimliklerimizden, kentlerimizden, iş yerlerimizden vazgeçmiyoruz” diyerek eylemler gerçekleştirdi.

Eylemlerde Kürt sorununda çözüm talep edildi, İmralı başta olmak üzere hapishanelerdeki tecrite karşı verilen mücadele gündemi öne çıktı. Yaklaşan yerel seçimlere işaret edilerek kadınlara şu çağrı yapıldı:

“Bu seçimde ev ev sokak sokak dolaşalım. Kadın iradesine dönük kirli politikaları devreye koyanlara seçimde büyük bir oy oranı ile cevap olalım. Belediyelerimiz gaspçı zihniyetin tahribatı altında. Kürdün diline, kültürüne, varlığına saldıran bir sistem var karşımızda. Belediyelerimizi özgürleştirerek eşbaşkanlık modeli ile birlikte yöneteceğiz. Kadınlar her zamankinden daha güçlü ve inançlı. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız!”

Şiddetle Mücadele Ağı, Diyarbakır Adliyesi önünde eylem yaptı.

Iğdır’da ise Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) üyesi kadınlar, Söğütlü Mahallesi’nde bulunan DEM Parti seçim bürosu önünde eylem yaptı.

DEM Parti Ağrı İl Örgütü Kadın Meclisi Cumhuriyet Caddesi DEM Parti seçim bürosu önünde etkinlik düzenledi. Etkinlikte DEM Parti Ağrı Belediye Eşbaşkan adayı Hazal Aras seçim gündemli konuşma yaptı.

TJA, Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan bir düğün salonunda şölen yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesinde basın toplantısı yapıldı. Toplantıda basın metnini İHD Siirt Şube Başkanı Sohbet Altan Çetin okudu.

Kars’ta Tevgera Jinên Azad (TJA), “Jin jiyan azadî sloganıyla zılgıtlarımız, halaylarımız, renklerimizle alanlardayız!” şiarı ile düğün salonunda etkinlik yaptı.

Urfa Barosu Emek Komisyonu8 Mart gündemli basın toplantısı düzenledi.

Antep’te ise DEM Parti’li kadınlar kadın tutsaklara kart gönderdi.

Şırnak Cizre'de TJA tarafından 8 Mart kadın mitingi düzenlendi. 

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA öncülüğünde kadın şöleni düzenlendi. 

Mardin Kızıltepe'de seçim bürosundan otogar alanına yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, sık sık "Berxwedanan zindanan!", "Jin jiyan azadî!" ve "Bijî Serok Apo!" sloganlarını attılar.