Gebze’de 8 Mart eylemleri

Gebze Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri/Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrılarıyla kentte iki ayrı 8 Mart eylemi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Mart 2024
  • 21:57

Kadın Platformu’nun çağrısıyla 18.30’da Gebze çeşme önünde toplanan kitle, burada yapılan konuşmaların ve müzik dinletisinin ardından Kent Meydanı’na sloganlarla yürüdü.

Kent Meydanı’na gelindiğinde kadınların yaşadığı güncel sorunlar üzerine ajitasyon konuşması yapıldı. Devamında platform adına basın açıklaması okundu. 

New Yorklu dokuma işçisi kadınlara, 6 Şubat depremine, İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284 sayılı yasaya değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Dünyayı yerinden oynatacak olan ve bu devranı değiştirecek olan biz kadınlarız! 8 Mart; ailede, toplumda, siyaset, sosyal ve ekonomik alanlarda eşitliğin sağlanması, emek sömürüsünün ve ayrımcılığın sonlandırılması, kadına yönelik insan hakları ihlallerinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomik ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması taleplerinin yükseltildiği mücadele ve dayanışma günüdür. Bu nedenle kadın mücadelesi aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir.”

Eylem ve yürüyüş boyunca sık sık “Tüm kadınlara iş, tüm işyerlerine kreş!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Eylem halaylarla sona erdi. Halay sırasında ırkçı söylemlerle saldırgan tutum sergileyenler oldu.

Kadın Meclisleri/Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise saat 18.30’da Gebze Trafo Meydanı’nda toplandı. Oradan Kent Meydanı’na yürüyen kitle, attığı sloganlarla kadın cinayetlerini protesto etti. Birkaç ay önce Gebze’de boşandığı eşi tarafından katledilen Tülay Dağaşan’ın ablasının da katıldığı eylemde mücadele çağrısı yapıldı.

Eylemde konuşma yapan Tülay Dağaşan, kadınların birbiriyle yan yana durmasının önemine vurgu yaptı.

Kızıl Bayrak / Gebze