Grev filmi 1 Nisan akşamı Stuttgart’ta, 2 Nisan akşamı ise Alevi Kültür Merkezi ve BİR-KAR’ın ortak organizasyonuyla Göppingen’de gösterildi.
Etkinlik, Alevi Kültür Merkezi Başkanı’nın açılış ve selamlama konuşmasıyla başladı. AKM Başkanı, “Grev filmi etkinliğinin gerçekleştirilmesinde öncelikle en büyük emeği sarf eden dernek üyesi kadın arkadaşlarımıza, üyelerimize ve derneğimizde filmin sunulmasını sağlayan BİR-KAR’a teşekkür ediyorum.” diyerek, bundan sonra da bu türden anlamlı ve önemli sanat ürünlerini kitlelerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti.
Ardından BİR-KAR adına konuşma yapıldı. “AKM başkanına, yönetimine ve üyelerine ve elbette öncelikle de ipek kadın işçilerin ilik grev eylemini konu olan Grev filminin gösterilmesinde büyük büyük emeği geçen kadın işçi arkadaşlarımıza, dostlarımıza ve yoldaşlarımıza BİR-KAR olarak yürekten teşekkür ediyoruz. İmece usulüyle yapılan Grev filminin gösterilmesine de bu dayanışma yakışırdı” sözleriyle başlayan selamlama konuşmasında sınıflar mücadelesinde kültür ve sanatın önemine vurgu yapıldı. Kapitalist sistemin biriktirdiği sorunların, insanlığa ve doğaya dayattığı yıkımın anti-kapitalist temelde ortak bir karşı duruşla bertaraf edilebileceği gerçeğine işaret edildi. “Bir elin nesi iki elin sesi var” öz deyişindeki gibi, tartışarak, karşılıklı eleştirilerle birbirimizden öğrenerek güçlerimizi ortak bir hedefte birleştirmenin anlam ve önemine dikkat çekildi.
Konuşmada son olarak şunlar dile getirildi: “Dünya ve özel olarak da yaşadığımız Almanya’nın otuz-kırk yıl öncesine göre teknolojik olarak daha geri ve yoksul olduğunu kimse söyleyemez, aksine çok daha muazzam bir teknolojik gelişme zenginlik ve servet birikimine sahiptir. Buna karşın işçilerin emekçilerin, gençlerin, kadınların ve emeklilerin sağlıktan eğitime, alım gücünden, çalışma koşullarına kadar yaşam kalitesi çok daha kötüleşmiştir. Teknolojik gelişme iş sürelerini kısaltmak yerine emeklilik yaşının uzatılması örneğinde olduğu gibi çalışma süreleri uzatılarak çalışanlara fatura edilmiştir. İnsan aklına ziyan ve hakaret anlamına gelen bu çelişkiye ve büyüyen nükleer savaş tehlikesine son vermenin yolu işçi sınıfı emekçilerin ortak ve uluslararası birleşik devriminden geçiyor. Biz bunu başaracağız.”
İlgiyle izlenen film sonrasında kalanlarla yapılan sahabetlerde, bu türden işçi filmlerinin çoğalması temennisi dile getirilerek, AKM ve BİR-KAR’ın dayanışma içerisinde ortaya koydukları çabanın anlamlı olduğu belirtildi.
Kızıl Bayrak / Stuttgart