Cenevre’de toplu ulaşımda grev…

12 Ekim günü Cenevre Kamu Ulaşım’ın (TPG) dört ayrı deposunda grev gözcüleri greve gittiler. Gözcüler “Fiyat artışını telafi etmek için personele tam tazminat!” pankartını açarak greve başladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Ekim 2022
  • 13:30

Fiyat artışları karşısında daha yüksek zam talep eden TPG emekçilerinin taleplerinin yönetim tarafından kabul görmemesi üzerine 28 Haziran günü SEV ve Transfair sendikalarının gerçekleştirdiği grev oylaması %70 oranında kabul edilmişti. Bunun üzerine sendikalar, grev kararının 12 Ekim günü gerçekleşeceğini açıklamıştı. Grev kararı ücretlerin enflasyon oranında artırılması amacıyla alındı. 

TPG yönetimi alınan grev kararına karşın arabuluculuk yapan Toplu İş ilişkileri Odası’na (CRCT) başvurarak grevin iptalini istemişti. Geçici olarak iptal edilen grev kararı, arabuluculuk kurumunun davanın uzlaştırılmadığını tespit etmesi sonrası grev engeli ortadan kalkmıştı.

TPG yönetiminin son teklifi %0,6 oranında kısmi bir artışla 400 franklık bir prim olmuştu. Verilen teklifi oylamaya sunan iki sendikanın üyelerinden %70’i tam artış isteyerek (%1,2) grev kararını tekrar almıştı. 5 Eylül günü yönetim kurulu TPG yönetiminin sunduğu teklifi uygulayarak TPG emekçilerini caydırmaya çalıştı. 

Sendikalı olan çalışanların yüzde 85’ini ve toplam personelin %60’ını temsil eden SEV ve Transfair sendikaları 13-14 Eylül tarihlerinde tekrar bir araya gelerek grev gününü 12 Ekim’e olarak açıklamıştı. 

12 Ekim günü saat: 03.30 itibariyle Cenevre Kamu Ulaşım’ın (TPG) dört ayrı deposunda grev gözcüleri greve gittiler. Gözcüler “Fiyat artışını telafi etmek için personele tam tazminat!” pankartını açarak greve başladı. Grevin başladığı saatten itibaren grevcilerin denetiminde olan depolardan hiçbir araç çıkmadı. Grevi boşa düşürmeye çalışan yönetim ise depoya gidecek 185 aracı bir önceki gün kaçırarak şehrin birçok noktasına bırakarak asgari düzeyde trafiği sağlayacağını açıkladı. 

12 Ekim günü sabah saatlerinde gerçekleşen forumlarda söz alan grevcilere hemşire, polis ve farklı politik örgüt ve sendikalar destek verdi. Grevci emekçiler hazırladıkları dövizleri camlara astılar. Dövizlerde “Tam ve dolu tazminat ay sonunda yarı fatura ödemiyoruz!” ve “Alım gücünü korumak için personele tam tazminat!” talepleri yer aldı. 

Yönetimin hiçbir yeni öneride bulunmaması grevcilerin öfkesini daha da büyüttü. Bu nedenle Ulaşım Personeli Sendikası (SEV) ve Transfair sendikası grevin 13 Ekim’e kadar uzatması için oylama yaptı. Grev oylaması %90 oranında kabul edildi. Akşam saatlerinde de Cenevre sokaklarında yürüyüş gerçekleştirilecek.

Kızıl Bayrak / Cenevre-İsviçre