Cenevre Havalimanı’nda grev...

29 Haziran günü, Cenevre Uluslararası Havalimanı’nda (AIG) çalışan yaklaşık bin kişiden 250’si greve çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Haziran 2023
  • 18:00

İdari Konseyi’nin 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek olan yeni ücret politikasını kabul etmesi üzerine, Cenevre Havalimanı’nda Kamu Hizmetleri Birliği Sendikası’nın (SSP) çağrısı üzerine grev gerçekleştirildi. SSP Sekreteri Jamshid Pouranpir, yaptığı açıklamada grevin bugünden itibaren (30 Haziran) sabah 06.00’dan 10.00’a kadar tepki grevi biçiminde gerçekleştirileceğini duyurdu. Okulların kapanması ve tatil dönemine denk gelmesi nedeniyle 138 uçuş iptal edildi.

Bir süredir AIG'nin gündeminde olan yeni ücret politikaları tepkilere yol açıyordu. Kamu Hizmetleri Birliği Sendikası (SSP), 13’üncü maaşa denk gelen primlerin kaldırılmasına, kimi kıdemli çalışanların emekliliğe kadar maaşlarının dondurulmasına ve bir çalışanın davranışlarına veya kişisel hedeflerine ulaşmaması koşulunda rütbesinin düşürülmesine yol açacak uygulamalara tepki gösteriyordu. Yeni uygulamaların, ücret artışlarını otomatik olarak gerçekleşmesinin önüne geçerek AIG’nin kârına göre belirlenmesi ile performans dayatmasına yol açacağı belirtildi. Sendikanın açıklamasına göre, havalimanı geçen sene 70 milyon Frank kâr elde etti, bu sene de 100 milyon civarında kâr elde etmeyi planladıkları ifade edildi.

29 Haziran günü, İdari Konseyin karar aldığı saatlerde, 250 kişi havalimanın önünde karara tepkilerini göstermek ve idari yönetime baskı uygulamak için bir araya geldi. SSP Sekreteri Pouranpir, alınan karar sonucu 30 Haziran sabahı greve fiili olarak başlayacaklarını duyurdu.

Bunun üzerine Cenevre Havalimanı Müdürü André Schneider, işçilerle anlaşmaya varmak için terminal önüne gitti. Müdür, güvenlik ve havalimanı trafiği çalışanlardan oluşan bir grubu Eylül ayında görüşme teklif ederek primler konusunda da bir arttırıma gidebileceklerini ifade etti. Ancak müdürün yaptığı öneriler greve çıkan tüm işçiler tarafından reddedildi ve müdürün alandan ayrılması istendi. Yuhalamalara ve “Yönetim istifa!” sloganları ile müdür alandan gönderilmek istendi.

Grev sırasında konuşma yapan SSP Sekreteri, greve devam edeceklerini, ilk taleplerin grev saatlerinin ödenmesi, greve katılanların ücretlerinde kesinti olmaması, grevciler üzerinde hiçbir baskı kurulmaması ve Cenevre Kantonu'nda örnek olan grevcilere bir prim verilmesi gerektiğini ifade etti.

Grevin sonunda işçiler ile sendika, grevi 1 Temmuz günü devam ettirmek için oylamaya gitti ve grev tekrar onaylandı. Bunun üzerine paniğe kapılan havalimanı yönetimi havaalanı denetleme hakimini devreye soktu. Bir sendikal delegasyonuyla bir araya gelen hâkim Nathalie Fontanet, bir anlaşmaya vardıklarını ifade etti. Varılan anlaşmanın havalimanı yöntemine aktarılacağı söylendi. Yönetimin anlaşmayı kabul etmemesi durumunda grev 1 Temmuz günü tekrar devam edecek.

1919’dan bu yana inşası yapılan havalimanında, havalimanı personelinin ilk defa bir greve gittiği açıklandı. Geçmişte başka grevlerin yapıldığı fakat bunların özel şirketlerin grevleri olduğu ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İsviçre