CDU: Biden Alman-Amerikan ilişkileri için fırsat

Alman büyük kapitalist tekellerinin partisi CDU, Biden dönemini Alman emperyalist devletinin bir adım daha ileriye çıkması için fırsata çevirmeye çalışıyor. Almanya, NATO’da elde etmeyi umduğu ayrıcalıklara dayanarak askeri ağırlığını da arttırmak istiyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ocak 2021
  • 17:08

Almanya koalisyon hükümetinin büyük ortağı Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU, Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasını Almanya için bir fırsat olarak gördüğünü açıkladı. CDU yürütme kurulu Biden’ın başkanlığını, “ABD ile birlikte geleceğin dünya düzenini açıklık ve işbirliği ilkelerine göre şekillendirmeye devam etme fırsatı var” diye değerlendirdi.

CDU yürütme kurulu, 25 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Almanya, Avrupa ve ABD, özellikle Çin konusunda ortak pozisyonlar bulmalı” görüşüne yer verdi. Açıklamada ayrıca, CDU yürütme kurulunun, “Joe Biden’ın başkanlığı Alman-Amerikan ilişkileri için bir fırsat olarak ele alınmalı” başlıklı bir kararına da yer verilerek, “Almanya böyle bir stratejinin belirlenmesinde belirleyici bir rol oynar” denildi.

“Çin’in yükselişinin jeopolitik boyutunu akılda tutarak, Çin ile ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde şekillendirmemiz gerekiyor.” vurgusu yapılan açıklamada, “Almanya, kendi imajına dayanarak ve güvenilir bir müttefik olarak Almanya ve Avrupa’nın güvenliği için daha fazlasını yapmalıdır” denildi.

Almanya’nın NATO’da daha etkin bir konum arayışı

2019’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Economist dergisine verdiği bir röportajda NATO’nun beyin ölümü yaşadığını belirterek, “Şu an yaşadığımız NATO’nun beyin ölümüdür” demişti. Dönemin ABD başkanı Donald Trump’ın NATO’yu “modası geçmiş” bir kurum olarak nitelendirmesinden bir yıl sonra başlatılan NATO reformu üzerine konuşan Almanya Dışişleri bakanı Heiko Maas, NATO “reformunun” “taze hücre tedavisi” olmasını beklediğini ifade ederek “Amaç NATO’yu önümüzdeki on yıl için uygun hale getirmektir” dedi. Fransa’nın eski dışişleri bakanlarından Hubert Védrine’in de yer aldığı on uzmandan oluşan NATO reformu komisyonun eşbaşkanlığını Almanya’nın eski savunma ve içişleri bakanlarından Thomas de Maizière ile ABD’li eski diplomat Wess Mitchell yaptı.

Askeri harcamalarını arttırarak savaş makinesi NATO giderlerine katkısını artıran Merkel başkanlığındaki CDU-SPD hükümeti, “taze hücre tedavisi” adını verdikleri adımlarla NATO’yu hayatta tutarak kendi amaçları için kullanmak için bir girişim başlattı. Başta NATO sekreteri olmak üzere NATO içerisinde de Almanya’nın NATO’da daha büyük “sorumluluklar almasını” dile getirenler son zamanlarda çoğaldı. DW’ye konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Dünyanın Almanya’nın liderliğine daha fazla ihtiyacı var” dedi. Stoltenberg sözlerini “NATO’nun Almanya’nın liderliğine ihtiyacı var. Hepimizin Almanya’nın daha önemli bir rol oynamasına ihtiyacımız var, çünkü Almanya Avrupa’daki en büyük ekonomi” şeklinde sürdürdü.

Biden’ın başkanlık koltuğuna oturmasının hemen peşinden “ABD ile birlikte geleceğin dünya düzenini açıklık ve işbirliği ilkelerine göre şekillendirmeye devam etme fırsatı var” diye açıklama yapan Alman büyük kapitalist tekellerinin partisi CDU, Biden dönemini Alman emperyalist devletinin bir adım daha ileriye çıkması için fırsata çevirmeye çalışıyor.

Trump döneminde AB ile Almanya’nın ABD ile zedelenen ilişkilerini onararak, Çin pazarına büyük oranda bağlı olan dünya ihracat şampiyonu Alman tekellerinin taleplerini karşılamayı hesaplayan Almanya, NATO’da elde etmeyi umduğu ayrıcalıklara dayanarak askeri ağırlığını da arttırmak istiyor.