AB Komisyonu Almanya’yı doğayı korumak için yeterince adım atmamakla suçluyor ve Alman hükümetine karşı Avrupa Adalet Divanı’na (ECJ) şikayette bulunuyor. Anlaşmazlık konusu olan noktanın, yıllardır geçerli olan doğa koruma yasasının ihlal edilmesi olarak belirtiliyor. Komisyon bugün yaptığı açıklamada, Almanya’nın “önemli sayıda bölgeyi hala özel koruma alanları olarak belirlemediğini” duyurdu.
Der Spiegel’in haberine göre Komisyon, Almanya’yı doğal yaşam alanlarının, yabani hayvanların ve bitkilerin korunması için Flora-Fauna-Habitat Direktifini yeterince uygulamamakla suçluyor. Alman devletinin gereğini yerine getirmediği diğer bir konu ise, tür popülasyonunu korumak veya eski haline getirmek için korunan alanların belirlenmesi ve korunmanın hedeflenmesidir.
AB Komisyonu, daha 2015 yılında Almanya aleyhine ihlal davası olarak bilinen işlemleri başlatmıştı, ancak buna rağmen Berlin yıllardır endişeleri giderecek adımlar atmadı. AB Komisyonu bugün yaptığı açıklamada, “Almanya’daki bütün bölgeler için gerekli tedbirleri tamamlama” süresinin bazı durumlar için 10 yıldan uzun bir süre önce sona erdiğini duyurdu.
Komisyon yetkilisi, diğer şeylerin yanı sıra, “Almanya’daki münferit alanlar için belirlenen koruma hedeflerinin yeterince ölçülebilir olmadığından” yana eleştirilerde bulundu. AB Komisyonu, tüm eyaletlerde ve federal düzeyde, toplum açısından önemli olan 4606 alanın tümü için yeterince ayrıntılı ve nicel koruma hedeflerinin belirlenmediğini savunuyor. Bunun, alınacak önlemlerin “kalitesi ve etkinliği üzerinde önemli etkileri” olduğu belirtiliyor.
Buna ek olarak, Aralık ayında Yeşiller’den gelen bir talebin ortaya çıkardığı gibi, Brüksel’den gelen direktiflerin zamanında veya gerektiği gibi uygulanmaması nedeniyle Almanya’ya karşı 14 AB çevre politikası davası halen devam ediyor. Bu aynı zamanda yeraltı sularını ve su kütlelerini nitratlardan, örneğin tarımdan korumayı amaçlayan Nitrat Direktifi prosedürlerini de içeriyor.