Kapitalistler Biden için bağış “yarışında”

ABD’de başkanlık devir teslim töreni için Biden’ın ekibine bağış yapan dev kapitalist tekellerin listesi yayımlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ocak 2021
  • 20:29

ABD’de 6 Ocak’taki Kongre binası baskının ardından başkan Donald Trump’a koltuğunu barışçıl şekilde terk etme çağrısı yapan kapitalist tekeller, başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden’ın yemin törenine hazırlanıyor.

20 Ocak’ta gerçekleşecek devir teslim töreninin pandemi nedeniyle küçük çaplı olacağı ifade edilirken, tören için başlatılan bağış kampanyası kapitalist tekeller tarafından büyük ilgi görüyor.

Sputnik’te yer alan habere göre, 3 Kasım başkanlık seçimi kazandığı tescillenen Demokrat Partili Joe Biden’ın ekibi, bağış karşılığı törene üst düzey katılım tekliflerini ilgili kişi ve kuruluşlara göndermişti.

Biden’ın ekibi, en büyük bağışta bulunan kişi ya da şirkete “yemin töreni başkanlığı” unvanının sunulduğu teklife 200 doların üzerinde karşılık verenlerin listesini yayımladı.

Uzun listede özel bağışçılar ağır basarken iş aleminin en büyük isimlerinden bazıları da yer aldı: 

Teknoloji devleri Google, Microsoft, Qualcomm; hizmet sağlama devleti Verizon, Comcast, Charter Communications; havacılık ve savunma sanayi devi Boeing; Amerika Öğretmenler Federasyonu COPE, Uluslararası Elektrik İşçileri Kardeşliği (IBEW) gibi sendikalar, yatırım şirketi Capital Group, bazı sağlık sanayi ve sigorta şirketleri…

Kişi başı bağış için 500 bin, şirket başı bağış için 1 milyon dolar tavanı koyan ekip, listedeki şirketlerin yaptığı bağış miktarlarını şimdilik açıklamadı.

Haberde, Biden’ın ekibinin; kayıtlı lobiciler, yabancı temsilciler ve petrol, gaz veya kömür (fosil yakıt) çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı veya satışıyla uğraşan şirketler, bu şirketlerin yöneticileri ve bağlantılı olduğu örgütlerden bağış kabul etmeyi reddettiği iddia ediliyor.

D. Trump’ın katılmayacağını açıkladığı devir teslim töreninde, mevcut yönetimi temsilen Mike Pence’in yer alması bekleniyor.