Almanya ordusunda “Ukrayna krizi” istifası

Almanya’nın SPD’li  Savunma Bakanı Christine Lambrecht Koramiral hakkında disiplin soruşturmasının başlatıldığını açıkladıktan sonra, Schönbach Cumartesi akşamı istifasını verdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ocak 2022
  • 11:30

Alman Donanması Müfettişi Koramiral Kay-Achim Schönbach, Hindistan ziyareti sırasında Cuma günü yaptığı açıklamalarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığı fikrinin “saçma” olduğunu söylemişti. Schönbach, Vladimir Putin’in, kendisine ve Rusya’ya her şeyden önce saygı gösterilmesini talep ettiğine inandığını ve bu saygıyı hak ettiğine inandığını söylemesi Alman hükümeti ve NATO cenahında sert tepkiyle karşılandı.

Almanya’nın SPD’li  Savunma Bakanı Christine Lambrecht Koramiral hakkında disiplin soruşturmasının başlatıldığını açıkladıktan sonra, Schönbach Cumartesi akşamı istifasını verdi.

Schönbach’ın açıklamaları internette yayınlanır yayınlanmaz Berlin’in yanı sıra Kiev’de de bir öfke fırtınasına yol açtı. Almanya’nın Ukrayna Büyükelçisi Anka Feldhusen Ukrayna  Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Almanya’nın emekli generallerinden Egon Ramms da benzer görüşleri dile getirdi. Pazar günü Deutschen Wirtschaftsnachrichten gazetesine verdiği demeçte, “Ukrayna çevresinde konuşlanmış Rus birliklerinin kısa vadeli bir zafer için yeterli olmadığını” söyledi.

Ukrayna krizi batılı emperyalistlerin manipülasyonlarıyla körüklenmeye devam ederken, dezenformasyona dayalı karşılıklı propaganda savaşlarına bir yenisi daha eklendi. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı , “Rusya’nın Kiev’de Rus yanlısı bir hükümet kurma planları olduğu” iddiasında bulundu. İngiliz istihbaratının raporlarına dayandırılan iddiada, Ukrayna eski Başbakan Mikola Azarov ve iki yardımcısının yanı sıra 2019’dan beri İngiltere’de sürgünde olan Ukraynalı eski bir milletvekili de dahil olmak üzere Yanukoviç hükümetindeki birkaç eski politikacıyla Rusya’nın “irtibat kurduğu” ileri sürüldü.

Kendileri dünyanın dört bir yanında nüfuz ve hegemonya hedefleri uğruna hiçbir kirli işe bulaşmıyormuş gibi konuşan İngiliz Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss, bu iddia üzerinden “Kremlin’in zihniyetini” hedef alarak Ukrayna’da Rusya yanlısı hükümet oluşturulmaya çalışıldığını öne sürdü.

New York Times ise, bakanlığın bu açıklamasının iddia edilen Moskova planlarına dair hiçbir kanıt içermediğinden şikayet etti. New York Times, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının, bu tür “planların” önlenmesi için Putin’e “teşhir edildiğini” bildirmek amacı taşıdığını iddia etti.