Ukrayna “müzakereleri” öncesi ABD’den tehdit

Cenevre’de yılın ilk haftalarında gerçekleşecek Ukrayna “müzakereleri” öncesi Putin-Biden görüşmesi bugün gerçekleşecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Aralık 2021
  • 15:47

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bugün yapılacak görüşme öncesi Biden, Putin’i sert yaptırımlarla tehdit ederken, Putin ise NATO’nun doğuya doğru genişletilmemesi konusunda “güvenlik garantisi” talep etti.

Bir ABD temsilcisi, “ABD sadece diplomatik çözümlere değil, aynı zamanda sert yaptırımlara da hazır” diyerek Rusya’ya tehditler sıraladı. İki liderin görüşmesinde, Biden’ın sert yaptırımlarla Putin’i uyaracağını açıklayan ABD, görüşme öncesi adeta “ateşe benzin dökmüş” oldu.

Yaptırım tehditleriyle ilgili konuşan Beyaz Saray sözcüsü, “Müttefiklerimizle, Rus ekonomisine ve finans sistemine, 2014’te (Kırım Yarımadası krizi) uygulanandan çok daha fazla ve sert yaptırımlar uygulamak için koordine olduk” dedi.

İki lider arasında bugün yapılması planlanan telefon görüşmesinin sonrasında 10 Ocak 2022’de Cenevre’de heyetler arası görüşmelerin yapılacağı da duyuruldu.

NATO’nun 13 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) toplantısı öncesi, Rusya’nın talep ettiği konuları ele alacağı öne sürülürken, emperyalist savaş ittifakının 12 Ocak’ta Rusya ile görüşmeler planladığı da gelen haberler arasında.

ABD’den AB’ye ret

Öte yandan AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın istediği NATO’nun doğuya doğru genişletilmemesi ve güvenlik garantisini önden reddederek, “AB Ukrayna meselesinde Rusya ile yürütülecek müzakerelerde masada olmak istiyor” açıklaması yaptı. Buna karşılık Avrupa Birliği’nin müzakerelere doğrudan katılımını reddeden ABD, süreci kendi denetiminde tutmak istediğini ilan etmiş oldu.

Bugün Putin ve Biden arasında yapılacak telefon görüşmesinin ardından, 10 Ocak’tan itibaren Ukrayna krizi Cenevre’de “kurtlar sofrasına” yatırılacak. Putin-Biden görüşmesi öncesi hakim olan fırtınalı havanın ve tırmanan gerilimin Cenevre’ye de yansıması bekleniyor. Bir yandan “sahada” hamlelerini sürdüren emperyalist devletler, Cenevre görüşmelerinde de birbirlerine güç gösterisinde bulunarak üstünlük elde etmeye çalışacak.