ABD’de eylemler sürüyor

Siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından yapılan eylemler polis saldırısı ve yasaklara rağmen sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Haziran 2020
  • 10:31

ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından yapılan “nefes alamıyorum” eylemleri devam ediyor. Trump’ın eylemcileri tehdit eden açıklamalarına, ordunun eylemlere saldırmasına, sokağa çıkma yasaklarına rağmen eylemciler sokakları terk etmiyor.

New York’un da aralarında olduğu birçok şehirde “Floyd için adalet” yürüyüşleri düzenlendi. Philadelphia’da gece boyu devam eden eylemlerde polis eylemlere saldırdı ve en az 35 kişiyi gözaltına aldı.

Los Angeles’ta başlayan eylemlerde büyük caddeler kapatıldı, polis araçları ateşe verildi. Sokağa çıkma yasağını dinlemeyen eylemciler “Siyahların hayatı değerlidir” şeklinde sloganlar atarak eylemlerine devam etti.

Salt Lake City’de eylemler sürerken bir sürücünün ok ve yayla eylemcileri hedef almaya çalıştığı anlar sosyal medyaya yansıdı. Saldırgan ‘Herkesin hayatı değerlidir’ diye bağırarak oku fırlatmaya yeltendi, saldırı eylemciler tarafından engellendi. Başka bir saldırgan ise kılıçla eylemcilere saldırmaya çalıştı. Florida’nın Tallahassee kentinde de bir sürücünün kamyonetini eylemin yapıldığı yere sürmesi üzerine eylemcilerin bazılarının yaralandığı belirtildi.

Katil polis bugün hakim karşısına çıkacak

Minneapolis, Los Angeles, New York, Chicago, Atlanta, Washington ve Philadelphia’da sokağa çıkmak yasaklanırken Portland ve Louisville’de de gece sokağa çıkma yasağı getirildi.

Floyd’un ölümüyle ilgili “üçüncü derece cinayet” ve “taksirle adam öldürmek” ile suçlanan katil polis Derek Chauvin bugün mahkeme karşısına çıkacak.

ABD temsilcilikleri önünde eylemler

Bir çok ülkede ABD elçiliği önünde polis şiddetine ve ırkçılığa karşı eylemler gerçekleştirildi. Avrupa’daki ABD temsilcilikleri önünde de eylemler örgütlendi. İngiltere’nin başkenti Londra’da dün, ‘#BlackLivesMatterUK’ tarafından düzenlenen protestoya çok sayıda kişi katıldı. Almanya’da ve Danimarka Kopenhag’da da eylemler vardı.

Yeni Zelanda Auckland'da yüzlerce kişi "Siyahların hayatı önemlidir" sloganları ile eylem gerçekleştirdi.

 

Trump tehditlerine devam ediyor

Washington’da ise Trump, taraftarlarını Beyaz Saray önünde kendisine destek olmaya çağırdı. Yaşananlardan “Antifa”yı ve “radikal solu” sorumlu tutan Trump, Antifa için “ABD, Antifa’yı terör örgütü olarak tanıyacak” açıklamasında bulundu.

Gazeteciler de hedefte

Eylemlerde haber yapan gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldı. Reuters, dün Minneapolis’te görevli iki gazetecisinin plastik mermiyle yaralandığını duyurdu. Kameraman Julio-Cesar Chavez’in kaydettiği görüntüde, polisin doğrudan Reuters ekibini hedef aldığı anlaşılıyor. Geçen hafta Minneapolis’ten canlı yayın yapan CNN ekibi gözaltına alınmış, kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.