“Nefes alamıyorum” eylemleri yayılarak sürüyor

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi sonrası eylemler devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Haziran 2020
  • 10:34

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi sonrası eylemler yayılarak devam ediyor. New York’ta binlerce kişi Floyd için adalet çağrısında bulundu. Sokağa çıkma yasaklarına rağmen süren eylemlere bir çok yerde polis saldırdı.

Brooklyn, Manhattan, Williamsburg, Staten Island, Los Angeles’ta eylemler sürüyor. AFP ajansına göre, New York kentinde saat 20.00’de yürürlüğe giren yasağa rağmen binlerce kişi sokaklardaydı. Kentte yaklaşık 700 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Amerikan AP haber ajansının haberine göre, bir önceki akşam Washington bölgesine sevk edilen 82'inci Hava İndirme Tümeni ile 10'uncu Dağcı Tümeninden bin 600 askerin bu akşamdan başlamak üzere üslerine geri döneceğini açıklanmıştı. Ancak kısa bir süre sonra, ABD Kara Kuvvetleri Genel Sekreteri Ryan McCarthy, AP'ye yaptığı açıklamada, Bakan Esper'in çekilme kararını geri aldığını söyledi.

Floyd’un doğum yeri olan Teksas eyaletine bağlı Houston kentinde siyahilerden af dilendi. Cuney Homes Mahallesi’nde bir kilisenin beyaz cemaati, bölgenin siyah sakinleri karşısında diz çöktü, “yıllar süren sistematik ırkçılık” nedeniyle af diledi.

Polisler hakkında yasal işlem kararı 

George Floyd'un ölümüyle bağlantılı olduğu söylenen ve görevlerine son verilen tüm polisler hakkında yasal işlem başlatıldı. Günler süren eylemler sonucunda üç polis hakkında yasal işlem başlatıldı. 

Dizini George Floyd'un boynuna dayayan polis Derek Chauvin, ikinci derece cinayetle suçlanmıştı. Mahkeme belgelerine göre diğer üç polis de cinayete yardım ve azmettirmekle suçlanıyor. Polislerden birinin gözaltına alındığı, diğer ikisinin de bugün içerisinde gözaltına alınmasının planlandığı açıklandı.

Hollanda’da eylem

Hollanda'nın Rotterdam kentinde, ABD'deki polis şiddeti ve ırkçılığı protesto etmek amacıyla düzenlenen eyleme polis saldırdı. Eyleme saldırı gerekçesi “aşırı sayıda katılım ve koronavirüs nedeniyle sosyal mesafe kuralının ihlal edildiği” olarak açıklandı.

İngiltere Hyde Park’ta eylem

İngiltere'de dün ırkçılık karşıtı eylemler düzenlendi. Hyde Park'tan bakanlıklar bölgesine yürüyüş yapıldı. Polis salgın sürecinde sosyal mesafeye uyulmadığı gerekçesi ile eyleme saldırdı.